Akaraje - krevety ve fazolovém těstíčku - Brazilian Bean Fritters
("Dvě dámy při těle", TV Spektrum, 2001, brazilská kuchyně)
Akaraje - je brazilská specialita připravovaná s černých fazolí, která se podává o svátcích a slavnostech. Brazilské ulice jsou plné této vůně pocházející od stánkařů, kteří zde připravují podobné dobroty.
Suroviny:
  • černé fazole, přes noc namočené
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • krevetky
  • olej na smažení
  • pálivá chilli omáčka


  • Postup přípravy:
  • Nejprve mnutím zbavíme slupek fazole namočené předem ve studené vodě a slijeme vodu.
  • Fazole nasypeme do mixéru, přidáme trochu nakrájené cibule, sůl, trochu pepře a přidáme pálivou omáčku.
  • V Brazílii by to byla "managuola chilli", ale my tady doma přidáme lžíci nějaké pálivé chilli omáčky koupené v krámu a vše rozmixujeme na pyré.
  • Mixujeme pořádně, protože směs musí být hladká, jinak by se při smažení rozpadala.
  • Směs přendáme do mísy a pomocí dvou lžic uděláme malý koláček a stlačíme ho.
  • Pak vezmeme sušenou krevetku a vmáčkneme ji do těsta tak, aby ji kousek ocásku koukal, těsto k ní přimáčkneme, aby tam pěkně držela.
  • Ponoříme tento výtvor do směsi olejů - neklépeeměsi palmového (snese vyšší teplotu) a olivového; musí být hodně rozpálené.(Nám postačí řeplový olej)
  • Také nesmažíme mnoho kousků najednou, aby se příliš olej neochladil - - - a už se šíří báječná vůně!

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]