Smažené dary moře
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová, "1000 oblíbených receptů z celého světa", Columbus Praha, 2000)

Suroviny:
  • 2-3 balíčky "dary moře" (Nowaco), nebo 200 g předvařených olihní, 200 g modrých tygřích krevet oloupaných
  • 150 g mladých sleďů
  • olej
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl a pepř
  • Při podávání: česnek v majonéze a čtvrtky citrónu
    Příloha: pečivo

    Postup přípravy:
  • Opláchneme olihně, krevety i sledě, olihně pokrájíme na prstýnky; chapadla necháme vcelku.
  • Na pánvi rozehřejeme olej na 180-190 °C (správnou teplotu poznáme tak, že do rozpáleného oleje vložená kůrka chleba během 30 vteřin zhnědne).
  • Mezitím do misky rozmícháme rozdrcenou sušenou bazalku, sůl a pepř a v této směsi pak obalujeme kousky masa z mořských potvůrek.
  • Vždy z každé setřeseme přebytečnou mouku a vložíme je do oleje.
  • Smažíme tak 2-3 minuty dozlatova a dokřupava, jednotlivé osmažené kousky pak vyjímáme a pokládáme na papírové ubrousky k odstranění nadbytečného oleje.
  • Podáváme s česnekovou majonézou a citrónem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]