Ainsleyho grilované rybí placičky z tresky
(Ainsley Hariott: "Ainsley´s Big Cook Out", pro DDK upraveno podle televizního seriál BBC Birmigham, 1999)

Suroviny:
  • 1 větší treska
  • 4 vařené brambory
  • pažitka
  • 1 vejce rozšlehané
  • tabasco
  • římský kmín

  • Na česnekovou majonézu:
  • 1 žloutek z většího vejce
  • 1 limetka
  • 1 citrón
  • směs slunečnicového a olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, prolisované:
  • Postup přípravy:
  • Nasolenou tresku polijeme olivovým olejem a opečeme 2-3 minuty na horkém grilu.
  • Zatím co se ryba opéká připravíme vynikající česnekovou majonézu ("omáčka aioly").
  • Z upečené tresky odstraníme kůži a maso rozebereme na malé kousky a přitom vyndáme z masa všechny kostičky.
  • Kousky tresky přidáme do studených rozmačkaných brambor, osolíme, opepříme, nastřiháme trochu pažitky, přidáme rozšlehané jedno vejce a nešetříme tabaskem.
  • Dobře promícháme a ze směsi uděláme stejně velké placičky.
  • Slabě je potřeme olivovým olejem a posypeme římským kmínem a opékáme je na grilu po každé straně 2-3 minuty .
  • Placičky podáváme s vrchovatou lžící "česnekové majonézy", pak se pohodlně usadíme, pozorujeme západ slunce a dáme si studené pivo.
    Příprava česnekové majonézy:
  • Ke žloutku z velkého vejce přidáme vymačkanou citrónovou nebo limetkovou šťávu z jednoho ovoce a důkladně rozšleháme.
  • Postupně zašleháme směs slunečnicového a olivového oleje a přidáme čtyři prolisované stroužky česneku.
  • Podle chuti osolíme a promícháme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]