Mořská ryba v alobalu s bylinkami a novými bramborami
(Jamie Oliver: "Naked Chef", gastronomický serial BBC, TV Spektrum, červen 2002)
Ryba pečená v alobalu - je velmi chutná např. nadívaná rozmarýnem, ančovičkami, bílým vínem a máslem nebo malými rajčaty a olivami; losos je výborný zase s chřestem a mátou, s fazolkami a chilli papričkami, pstruh s rozdrceným tymiánem a citrónovou šťávou a pod. Kilová ryba pečením ztratí asi tak polovinu své váhy. Tímto způsobem je možno péci i naporcované kousky ryb, ale pečení ryby vcelku je lepší, protože kosti co jsou uvnitř pomohou ochutit nejen maso, ale i šťávu a pokrm bude celkově chutnější. Při přípravě pokrmu podle uvedeného receptu pečeme ochucenou rybu naplněnou čerstvými bylinkami v dobře uzavřené obálce z alobalu. Získáme hlavní jídlo včetně dobré omáčky a v podstatě bez velkého úsilí. Vše se "samo" pěkně upeče.
Suroviny:
  • 1 kg mořská ryba nejlépe vcelku
  • citrónová šťáva z 1 citrónu
  • sůl a pepř
  • 5 bobkových listů
  • 2 červené cibule
  • svazek čerstvé bazalky
  • listy fenyklu (obalové listy, např. zbytek po salátu)
  • 80 g másla

  • Příloha: nové brambory s koprem a s fenyklovým salátem

    Postup přípravy:
  • Utrhneme kus alobalu asi 4 x větší než je naše očistěná vykuchaná ryba zbavená šupin, fólii raději zdvojíme, aby byla pevnější a neprotrhla se.
  • Po obou bocích ryby provedem několik ne příliš hlubokých zářezů a vezmeme hrstku soli a snažíme se ji vetřít do vytvořených zářezů na obou stranách.
  • Pak vezmeme špetku pepře a také ho vetřeme do zářezů, tím dostaneme veškerou chuť přímo do ryby; takové malé triky výborně maso ochutí.
  • Ještě musíme přidat nějakou jemnou chuť na zvýraznění; můžeme použít cokoliv podle naší fantazie, ale my teď použijeme několik bobkových listů, nakrájenou červenou cibuli, bazalku a ještě třeba zbytek obalových listů fenyklu z minulého salátu.
  • Nic raději nevyhazujeme - bude se to hodit jako např. listy fenyklu, které jemně nasekáme, na jídlo jsou příliš houževnaté, ale na ochucení omáčky budou senzační.
  • Nakrájenou zeleninu trochu promícháme a rozložíme ji na fólii, bude to peřinka na kterou položíme rybu, aby její spodní část neležela přímo na fólii.
  • Vše si posuneme více k jedné straně stranu alobalu.
  • Oloupeme menší červené cibulky a velmi tence je nakrájíme, obložíme rybu, její vnitřek osolíme a dovnitř vložíme také trochu cibule a pak kytičku čerstvé bazalky.
  • Můžeme ji tam dát celou i se stonky, jenom ji trochu ohneme.
  • Rybu obložíme bokovými listy i nahoře, polijeme trochou olivového oleje a přidáme malé množství másla.
  • Máslo dáme nahoru nebo dovnitř případně okolo - no jak nás napadne.
  • Poslední přísadou bude šťáva z jednoho nebo možná až tří citrónů, pokud nejsou zrovna moc šťavnaté; citrónová šťáva se smíchá během pečení s máslem a vytvoří výbornou šťávu na polití.
  • Nakonec rybu zabalíme a utěsníme do alobalu.
  • Přesuneme si rybu s oblohou i náplní trochu dopředu, alobal přeložíme napůl přes rybu a jeho konce stlačíme k sobě a zahneme, tak aby šťáva nikde nevytekla.
  • Okraje, které jsme spojily ještě trochu nadzvedneme, aby přece jen náhodou šťáva nevytekla.
  • V alobalu zabalenou rybu opatrně přemístíme na pekáč a pečeme při 220°C po dobu 8 minut počítáno na 1/2 kila ryby, tj.asi 16 minut.
  • Když uplyne požadovaný čas rybu v alobalu vyjmeme i s pekáčem z trouby a necháme rybu ještě 3-4 minuty zabalenou odpočinout, pak chutná lépe.
  • Pak si sedneme ke stolů a rybu rozbalíme. Ta vůně!
  • Podáváme s novými brambůrkami s koprem a salátem z fenyklu a ředkviček.
    Příprava nových brambor:
  • Brambory očistíme tvrdým kartáčkem jen tak, aby se očistily a trochu odřela vrchní slupka.
  • Takto se povrch brambor stane poněkud hrubý a nerovný a když později přidáme olej, bylinky a citrónovou šťávu tak se pěkně povrch obalí a brambory uvaříme ve slané vodě.
  • Z čerstvého kopru natrháme jemné lístky a dužnaté stonky vyhodíme, kopr nasekáme jen tak nahrubo a vhodíme do mísy.
  • Brambory přecedíme a necháme trochu odpařit vodu, pak je ochutíme - dokud jsou ještě horké!
  • Teplé brambory vložíme do mísy za koprem a přidáme citrónovou šťávu, trochu olivového oleje sůl, pepř a promícháme.

    Poznámka DDK:
    Ochucené brambory
    - můžeme připravit také s jinými bylinkami např.: mátou, mladou petrželkou, bazalkou, čerstvým koriandrem aj.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]