Řecké zapečené ryby se strouhankou
("Prima varečka" TV Prima, únor 2001, dle Marthy Elfteriadu, řecká kuchyně)

Suroviny:
  • 2 - 3 menší ryby
  • strouhanka na posypání ryb dle potřeby
    Na marinádu:
  • 600 g rajčat, nastrouhat, nebo oloupat a rozmixovat, nebo 1,5 lžíce protlaku
  • sůl, pepř
  • 1/2 šálku bílého vín
  • 2 - 3 stroužky česnek, rozmačkaný
  • 2 lžíce zelené petržele, nasekaná
  • 250 ml olivového olej do marinády a na vymazání pekáčku
    Příloha: chléb, pečivo

    Postup přípravy:
  • Ryby rozpůlíme, vykostíme a zbavíme kůže (nemusí se).
  • Připravené filety namáčíme do marinády, kterou připravíme smícháním výše uvedených surovin.
  • Filety obalené v marinádě naskládáme vedle sebe na vymaštěný pekáček a do mezer na okraji a mezi rybím masem nalijeme zbytek marinády.
  • Pak bohatě zasypeme strouhankou a dáme zapéci do trouby.
  • Když je maso již téměř měkké, opatrně ryby obrátíme a opět zasypeme strouhankou a necháme zapéci.

    Poznámka DDK:
    Tento předpis byl autorkou předváděn v pořadu na TV Prima. Mimo to byl zahrnut do její kuchařské knihy "Řecká kuchyně" na straně 162. Zde je uveden pod názvem "Ryba pečená v troubě". Uvádí, že jde o recept ze Spetset, v originále nazývaný "Psarai furnu spetsiotiko". Zkoušel jsem to s dobrým výsledkem, je dost vydatný.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]