Zapečená pražma s pastisem
("Labužník na cestách", TV Max1, říjen 2000)
Suroviny:1 celá ryba (pražma, losos nebo i pstruh aj.)1 cibule šalotka6 žampionůbylinky: tymián a fenykl olivový olejpepř1-2 hrstě čerstvých bobůsůl, pepřmáslo200 ml bílého vína 100 ml pastisu (lihovina - absint)
Postup přípravy:Rybu vykucháme, očistíme nařízneme podélně na hřbetu a na boku.Žampiony petržel a šalotku nasekáme nadrobno a vložíme do zapékací misky a také tam přidáme rybu.Vše pokapeme olejem, osolíme, přidáme tymián, mletý pepř a vyloupané boby, které umístíme kolem ryby.Dále přidáme očištěný fenykl, víno a polijeme pastisem.Pečeme při 180 °C po dobu asi 20 minut.Na talíři z ryby oddělíme dvě filátka z horní poloviny (využijeme bočního řezu).Na uvolněnou spodní část ryby naklademe zeleninu ze zapékací misky a dáme do tepla.Zbytek šťávy zahustíme máslem, povaříme a přidáme provensálské koření.Šťávou podlijeme rybu až při podávání na talíři.
Pastis - je druh anýzového alkoholického nápoje francouzského původu. Tento francouzský národní nápoj byl uvedený na trh roku 1932 Paulem Ricardem a měl nahradit v té době zakázaný absint. Pastis je obvykle čirý s jantarovou barvou, avšak smíchaný s vodou se stává mléčně bílým. Obsah alkoholu je 40%; nejčastěji je používán jako aperitiv nejčastěji smíchaný s vodou.
ZPĚT do kapitolyHOME