Zapečená pražma s pastisem
("Labužník na cestách", TV Max1, říjen 2000)

Suroviny:
  • 1 celá ryba (pražma, losos nebo i pstruh aj.)
  • 1 cibule šalotka
  • 6 žampionů
  • bylinky: tymián a fenykl
  • olivový olej
  • pepř
  • 1-2 hrstě čerstvých bobů
  • sůl, pepř
  • máslo
  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml pastisu (lihovina - absint)

    Postup přípravy:
  • Rybu vykucháme, očistíme nařízneme podélně na hřbetu a na boku.
  • Žampiony petržel a šalotku nasekáme nadrobno a vložíme do zapékací misky a také tam přidáme rybu.
  • Vše pokapeme olejem, osolíme, přidáme tymián, mletý pepř a vyloupané boby, které umístíme kolem ryby.
  • Dále přidáme očištěný fenykl, víno a polijeme pastisem.
  • Pečeme při 180 °C po dobu asi 20 minut.
  • Na talíři z ryby oddělíme dvě filátka z horní poloviny (využijeme bočního řezu).
  • Na uvolněnou spodní část ryby naklademe zeleninu ze zapékací misky a dáme do tepla.
  • Zbytek šťávy zahustíme máslem, povaříme a přidáme provensálské koření.
  • Šťávou podlijeme rybu až při podávání na talíři.

    Pastis - je druh anýzového alkoholického nápoje francouzského původu. Tento francouzský národní nápoj byl uvedený na trh roku 1932 Paulem Ricardem a měl nahradit v té době zakázaný absint. Pastis je obvykle čirý s jantarovou barvou, avšak smíchaný s vodou se stává mléčně bílým. Obsah alkoholu je 40%; nejčastěji je používán jako aperitiv nejčastěji smíchaný s vodou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]