Grilované sardinky na toastu s remuládou
(Gary Rhodes:"Cooking for friends", TV seriál BBC, 2001)
Suroviny: 8 řezů ze sardinek (nebo jiné menší rybky)máslosůl a pepřolivový olej
Na remuládu:100 ml majonézy1 lžička dijónské hořčicecitrónovou šťávu1 lžička kaparů1 lžičky nasekaných sterilovaných okurek jemně pokrájené ančovičky1 lžička petrželky, estragonu a kerblíku
Příloha: opečený toast z jakéhokoliv chleba
Postup přípravy:Rybky zbavíme šupin, očistíme je a vroubkovaným nožem podél páteře rozřízneme, pak je obrátíme a provedeme stejný úkon i z druhé strany.Odstraníme vcelku páteř, drobné kůstky seškrábeme nožem od horního okraje dolů.Položíme rybky na plech masitou stranou dolů a jejich kůži vydatně potřeme máslem, osolíme a opepříme a teď mohou jít na gril.Na toast můžeme použít jakýkoliv druh chleba.Krajíčky chleba důkladně pokapeme olivovým olejem a grilujeme dohněda.Potom vložíme do grilu ryby, ale jen na chvilku, jen aby kůžička byla křupavá. Zatím co se ryby grilují rychle si připravíme remuládu.
Příprava remulády:
Do misky dáme majonézu, přidáme dijónskou hořčici, trochu citrónové šťávy a promícháme, přidáme kapary, stejné množství jemně nasekaných sterilovaných okurek.Dále ještě jemně pokrájenéch ančovičky (nebo sardelovou pastu - DDK), vrchovatou lžičku petrželky, estragonu a kerblíku a vše dobře promícháme - tremuláda jako omáčka je hotová.Na každý toast dáme dvě lžíce remulády a na ni položíme čtyři grilované sardinkové řezy.Pro dokonalý středomořský pocit zakápneme olivovým olejem.
Poznámka DDK:
Pro přípravu pokrmu je možno použít jakoukoliv menší rybu a uvedená remuláda je omáčka obecně vhodná pro jakoukoliv grilovanou rybu - je to velmi zajímavá kombinace.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME