Nakládaná bílá ryba v kořenném octovém nálevu
(Recept od Mileny Volfové uveřejněný v časopise Apetit - rubrika rodinné vaření, listopad 2005, česká kuchyně)
Suroviny na 2 litrové sklenice:2 kg bílé ryby (např. kapr), očištěné a naporcovanépepř a sůl
Na octovou marinádu:500 ml vody500 ml octa
Na kořeněný nálev:500 ml vody250 ml octa2 lžičky kuliček pepře2 lžičky kuliček nového koření2 lžičky hořčičného semínka4 bobkové listy1 lžíce cukru3 cibule, nakrájená na kolečkakořenná zelenina: 3 mrkve, 3 petržele, 1 celer - vše nakrájené na větší kousky
Postup přípravy:Porce ryb prosolíme a uložíme na 48 hodin do lednice, pak je opláchneme.Den předtím si již svaříme vodu s octem a nalijeme na rybu a necháme dalších 24 hodin odpočívat v chladu.Pak z porcí stáhneme kůži a vyjmeme páteř a větší kosti. Rybí porce nakrájíme na přiměřeně velké kostky či proužky, proložíme je ve sklenicích zeleninou a zalijeme kořeněným nálevem a necháme 4 dny odležet v chladu.
Jak připravíme kořeněný nálev?Ve vodě s octem povaříme nakrájenou zeleninu, koření a cukr.
Odkaz na obdobné recepty v DDK:
"Vodňanské zavináče pana Strnada" - recept z knihy Miloše Štěpničky "Rybí receptář" s vysvětlujícím komentářem k jednotlivým fázím nakládání drobných bílých ryb (např .bělic aj.).
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME