Nakládaná bílá ryba v kořenném octovém nálevu
(Recept od Mileny Volfové uveřejněný v časopise Apetit - rubrika rodinné vaření, listopad 2005, česká kuchyně)
Suroviny na 2 litrové sklenice:
  • 2 kg bílé ryby (např. kapr), očištěné a naporcované
  • pepř a sůl
    Na octovou marinádu:
  • 500 ml vody
  • 500 ml octa
    Na kořeněný nálev:
  • 500 ml vody
  • 250 ml octa
  • 2 lžičky kuliček pepře
  • 2 lžičky kuliček nového koření
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžíce cukru
  • 3 cibule, nakrájená na kolečka
  • kořenná zelenina: 3 mrkve, 3 petržele, 1 celer - vše nakrájené na větší kousky

    Postup přípravy:
  • Porce ryb prosolíme a uložíme na 48 hodin do lednice, pak je opláchneme.
  • Den předtím si již svaříme vodu s octem a nalijeme na rybu a necháme dalších 24 hodin odpočívat v chladu.
  • Pak z porcí stáhneme kůži a vyjmeme páteř a větší kosti.
  • Rybí porce nakrájíme na přiměřeně velké kostky či proužky, proložíme je ve sklenicích zeleninou a zalijeme kořeněným nálevem a necháme 4 dny odležet v chladu.
    Jak připravíme kořeněný nálev?
  • Ve vodě s octem povaříme nakrájenou zeleninu, koření a cukr.

    Odkaz na obdobné recepty v DDK:
  • "Vodňanské zavináče pana Strnada" - recept z knihy Miloše Štěpničky "Rybí receptář" s vysvětlujícím komentářem k jednotlivým fázím nakládání drobných bílých ryb (např .bělic aj.).
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]