Lososová terinka
(Ivan Vodochodský z pořadu "Vaříme", Radio Frekvence 1, duben 2003)
Suroviny: 350 g uzeného lososa 1 sklenice majonézy1 citrón 1 snítka kopru250 g listového špenátu mraženého nebo 500 g čerstvého 100 g tyčinek "surimi" (např. krabí tyčinky)20 g plátkové želatiny 3 vejce natvrdo250 g zakysané smetany0,5 cl brandysůl čerstvě mletý pepř
Příloha: opečený toast z černého chleba
Postup přípravy: Formu na srnčí hřbet vyložíme mikrofólií a spařenými listy špenátu. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a najemno posekaným koprem a dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou, trochou citrónové kůry a brandy.Lososa, vejce natvrdo a tyčinky "surimi" (krabí tyčinky") nakrájíme na malé kostičky a vmícháme do směsi.Nakonec přidáme rozpuštěnou želatinu, směs nalijeme do formy a necháme ztuhnout v ledničce minimálně tři hodiny.Při podávání krájíme na plátky a zdobíme snítkou kopru a plátkem citrónu.
Odkazy do DDK:
"Surimi" - informační výklad hesla v DDK-lexikonu. Vše o Surimi - základní údaje o "surimi" připravovaném z treskovitých ryb, jako je např. aljašská treska ("Merluccius spp." )nebo druh hejka ("Theragra chalcogramma"). Uveden diagram výroby aj. Surimi je rybí maso zpracované tak, aby chutí i vzhledem nahradilo "vzácnější" a tedy i dražší maso krabů, mušlí a krevet. Nutriční hodnota Surimi - výrobek má velmi vysokou nutriční hodnotu (99,8 cal/100 g) i s nízkým obsahem tuku menším než 1 %. Všechno o Surimi - informace slovníku Wikipedia, v angličtině.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME