Lososová terinka
(Ivan Vodochodský z pořadu "Vaříme", Radio Frekvence 1, duben 2003)

Suroviny:
  • 350 g uzeného lososa
  • 1 sklenice majonézy
  • 1 citrón
  • 1 snítka kopru
  • 250 g listového špenátu mraženého nebo 500 g čerstvého
  • 100 g tyčinek "surimi" (např. krabí tyčinky)
  • 20 g plátkové želatiny
  • 3 vejce natvrdo
  • 250 g zakysané smetany
  • 0,5 cl brandy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
    Příloha: opečený toast z černého chleba

    Postup přípravy:
  • Formu na srnčí hřbet vyložíme mikrofólií a spařenými listy špenátu.
  • Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a najemno posekaným koprem a dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou, trochou citrónové kůry a brandy.
  • Lososa, vejce natvrdo a tyčinky "surimi" (krabí tyčinky") nakrájíme na malé kostičky a vmícháme do směsi.
  • Nakonec přidáme rozpuštěnou želatinu, směs nalijeme do formy a necháme ztuhnout v ledničce minimálně tři hodiny.
  • Při podávání krájíme na plátky a zdobíme snítkou kopru a plátkem citrónu.

    Odkazy do DDK:
  • "Surimi" - informační výklad hesla v DDK-lexikonu.
  • Vše o Surimi - základní údaje o "surimi" připravovaném z treskovitých ryb, jako je např. aljašská treska ("Merluccius spp." )nebo druh hejka ("Theragra chalcogramma"). Uveden diagram výroby aj. Surimi je rybí maso zpracované tak, aby chutí i vzhledem nahradilo "vzácnější" a tedy i dražší maso krabů, mušlí a krevet.
  • Nutriční hodnota Surimi - výrobek má velmi vysokou nutriční hodnotu (99,8 cal/100 g) i s nízkým obsahem tuku menším než 1 %.
  • Všechno o Surimi - informace slovníku Wikipedia, v angličtině.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]