Smažený losos na toastu
(Gary Rhodes:, "Cooking for friends", TV seriál BBC-2, 2001)
Suroviny:2 porce lososa (2 - 2,5 cm tlusté řezy)
Na obalení:25 g jemné strouhanky25 g ovesné mouky (nejlépe směs hrubé a středně mleté) pepř1 vajíčkoolej a máslo na smažení
Na omáčku z whisky:2 lžíce whisky1 lžíce citrónové šťávy4 lžíce olivového oleje pepř máslo
Na ozdobení:lístky mladého špenátu
Příloha: opečený toast z černého chleba
Postup přípravy:
Příprava citrónové omáčky s whisky:Whisky nalijeme na pánev, necháme povařit, aby se množství zredukovalo na polovinu, tím vyvaříme část alkoholu, ale naopak zvýrazníme chuť whisky a další chutě k tomu ještě přidáme. Jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy nalijeme do misky, teď nalijeme horkou whisky do citrónové šťávy, promícháme a vlijeme 4 lžíce olivového oleje.Jednu lžíci na každou porci a ještě přidáme trochu soli a čerstvě mletého pepře.Zdá se, že pánev je už dost teplá, takže do ní vložíme několik kousků čerstvého másla, . . . už bublá a za pár vteřin bude mít oříškovou chuť, tak ji rozšleháme a mámr hotovou omáčkuNa tento okamžik dáme pozor, máslo ztichlo a přestalo se škvařit, má krásnou oříškovou barvu můžeme je nalít na pánev.
Báječně voní a teď se budeme věnovat rybě.
Obalování a smažení ryby:Na obalení smícháme jemnou strouhanku a ovesnou mouku, nejlépe směsi dvou druhů - středně mleté a hrubší tzv. "špendlíkové hlavičky".Vhodné jsou oba druhy, pak je to mnohem křupavější.Osolíme jenom trochu a přimeleme trochu pepře a směs promícháme, lososa také trochu okořeníme pepřem.Na dvě porce rozšleháme jedno vajíčko, protože obalovat budeme jenom z jedné strany.Obalíme jen tu stranu, která bude při servírování ležet na toastu nahoře. Porce ryby namočíme z obou stran ve vajíčku a jen jednu stranu vložíme do směsi strouhanky s moukou, vyjmeme a trochu poklepeme.Položíme ji stranou a stejně obalíme i druhý řez a položíme k prvnímu.Do pánve vlijeme malinko oleje, nenecháme ho moc rozpálit, ovesná mouka by se spálila dřív než by se losos usmažil a na pánev vložíme na pánev obalenou rybu. . . . slyšíme jak se okamžitě začne smažit, hned vedle položíme přidáme druhou porci. Vždycky když smažíme rybu je dobré přidat do pánve zároveň s ní ještě kousek másla.Když je losos hotový musí mýt uprostřed ještě z boku znatelný proužek růžového masa; tehdy máme jistotu, že losos bude opravdu šťavnatý.Zatím co se ryba ještě smaží začneme aranžovat pokrm.Použijeme toast z tmavého chleba, jehož krajíčky namažeme máslem a opečeme dohněda. Na krajíčky chleba položíme velmi mladé listy špenátu, vše pokapeme je dresinkem z másla, oleje a citrónové šťávy a nahoru položíme osmaženou rybu. Nahoře ozdobíme dílečkem citrónu a znovu vše pokapeme dresinkem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME