Losos na pomerančích a červeném víně
(Televizní seriál BBC-2: "Dvě dámy při těle", TV Spektrum, 2001)
Losos na pomerančích - je pokrm od Roberta Neye, šéfkuchaře Jakuba I. a Jakuba VI. Byl ve své době vyhlášeným odborníkem a napsal báječnou kuchařskou knihu nazvanou "Mistr kuchař", ve které se omlouvá všem kolegům kuchařům za prozrazení kuchařských tajemství. Pomeranče byly v té době vyhledávanou a ne příliš dostupnou lahůdkou. Pokud připravujeme-li tento pokrm pro společnost, je velmi efektní, když použijeme krvavé pomeranče. Je to moc pěkný kontrast. Je také zajímavé, že jídlo nezapékáme v troubě, ale dusíme, protože Ney ještě za svého života neměl troubu k dispozici.
Suroviny:
  • filé z lososa
  • 4-5 červených pomerančů
  • muškátový oříšek
  • sladké červené víno
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Použíjemee část masa za hlavou lososa, ale my použijeme filety.
  • Filetylososa položíme na rozprostřené pomerančová kolečka na pekáček.
  • Na povrch ryby vymačkáme šťávu z jednoho pomeranče, osolíme, opepříme a přistrouháme trochu muškátového oříšku.
  • Nahoru na střední část povrchu ryby ještě poklademe souvislou vrstvu z plátků pomerančů a zalijeme to plným tj. sladkým červeným vínem.
  • Přivedeme kapalinu do varu, přikryjeme alobalem, . . . ale pozor nepřevařit; není nic horšího než převařené rybí maso.
  • Musíme to hlídat asi tak 10 až 15 minut, potom podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]