Tatarák z tuňáka ("Anonym, zařazeno do DDK v září 2005) Suroviny pro 4 porce:
300 g filet z tuňáka, na kostičky
50 g šalotky, najemno
1,5 lžičky medu
4 lžičky čertvé citrónové šťávy
5 lžic olivového oleje
sůl a černý pepř podle chuti
200 g červené a 200 g žluté papriky (tj. asi 2 lusky), očištěné, oloupané jadérek
1 jarní cibule, najemno - jen bílá a zelená část
10 g zázvoru, oloupaný, najemno nakrájený
1/2 svazku pažitky
chilli omáčka podle chuti
ocet na marinování paprik Příloha: topinky
Postup přípravy:
Nakrájenou šalotku smícháme s medem a 2 lžičkami šťávy z citrónu a 4 lžicemi olivového oleje, osolíme a opepříme.
Paprikové lusky oloupeme jednoduše takto: nakrájené na čtvrtky je položíme na plech slupkou nahoru, vložíme do rozpáleného grilu až se začnout dělat puchýře.
Opálené čtvrtky paprik vložíme do mísy a přikryjeme talířem, necháme zapařit a pak oloupeme.
(Můžeme také nejdříve opálit papriky vcelku přímo na plynovém hořáku, pak je vložit do plastikového sáčku, nechat zapařit. Ještě v sáčku je třením oloupeme - aspoň si neuděláme v kuchyni binec - pak je vyjmeme a dočistíme pod horkou tekoucí vodou z vodovodu).
Rozkrojíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na čtvrtky.
Ještě teplé čtvrtky paprik vložíme do octa, dobře promícháme a necháme marinovat asi 30 minut.
Kostičky nakrájeného tuňáka promícháme s cibulí, zázvorem a zbývajícím (1 lžíce) olivovým olejem. Podáváni:
Paprikové čtvrtky položíme na talíře, vždy dvě žluté a dvě červené a pokapeme trochou octové marinády.
Krátce před podáváním pokapeme zbylou citrónovou šťávou (2 lžičky), osolíme, opepříme, dobře promícháme a směs položíme na papriky.
Dochutíme chilli omáčkou dle libosti a hezky ozdobíme celými snítky pažitky. nahoru ZPĚT do kapitoly