Tataráky z ryb

Tatarák z lososa
("Prima vařečka, TV Prima, říjen 2000)
Suroviny:
  • 200 g čerstvého lososa
  • 50 g cibule
  • koření na ryby
  • worcesterová omáčka
  • sůl
    Příloha: topinky
  • cayenský pepř
  • žloutek
  • citrón
  • olej
  • máslo
  • estragon

  • Postup přípravy:
  • Filé z lososa zbavíme kostí a rozsekáme na drobné kousky.
  • Cibuli a kapary nakrájíme nadrobno a smícháme s lososem a přidáme žloutek.
  • Takto vzniklou směs dochutíme solí, pepřem, rybím kořením, worchestrem, přidáme olivový olej a zakapeme citrónovou šťávou.
  • Podáváme s topinkami.
    nahoru

    Tatarák z tuňáka
    ("Anonym, zařazeno do DDK v září 2005)
    Suroviny pro 4 porce:
  • 300 g filet z tuňáka, na kostičky
  • 50 g šalotky, najemno
  • 1,5 lžičky medu
  • 4 lžičky čertvé citrónové šťávy
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • 200 g červené a 200 g žluté papriky (tj. asi 2 lusky), očištěné, oloupané jadérek
  • 1 jarní cibule, najemno - jen bílá a zelená část
  • 10 g zázvoru, oloupaný, najemno nakrájený
  • 1/2 svazku pažitky
  • chilli omáčka podle chuti
  • ocet na marinování paprik
    Příloha: topinky

    Postup přípravy:
  • Nakrájenou šalotku smícháme s medem a 2 lžičkami šťávy z citrónu a 4 lžicemi olivového oleje, osolíme a opepříme.
  • Paprikové lusky oloupeme jednoduše takto: nakrájené na čtvrtky je položíme na plech slupkou nahoru, vložíme do rozpáleného grilu až se začnout dělat puchýře.
  • Opálené čtvrtky paprik vložíme do mísy a přikryjeme talířem, necháme zapařit a pak oloupeme.
  • (Můžeme také nejdříve opálit papriky vcelku přímo na plynovém hořáku, pak je vložit do plastikového sáčku, nechat zapařit. Ještě v sáčku je třením oloupeme - aspoň si neuděláme v kuchyni binec - pak je vyjmeme a dočistíme pod horkou tekoucí vodou z vodovodu).
  • Rozkrojíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na čtvrtky.
  • Ještě teplé čtvrtky paprik vložíme do octa, dobře promícháme a necháme marinovat asi 30 minut.
  • Kostičky nakrájeného tuňáka promícháme s cibulí, zázvorem a zbývajícím (1 lžíce) olivovým olejem.
    Podáváni:
  • Paprikové čtvrtky položíme na talíře, vždy dvě žluté a dvě červené a pokapeme trochou octové marinády.
  • Krátce před podáváním pokapeme zbylou citrónovou šťávou (2 lžičky), osolíme, opepříme, dobře promícháme a směs položíme na papriky.
  • Dochutíme chilli omáčkou dle libosti a hezky ozdobíme celými snítky pažitky.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]