Losos s krevetovou omáčkou
("Prima vařečka", TV Prima, listopad 2000)
Suroviny: 400 g lososa (na 2 porce) čerstvé bylinky: šalvěj, rozmarýn, bazalka, libeček a petržel sůl
Na omáčku: 40 g předvařených krevet (nebo krabích tyčinek, žampionů nebo brokolice na kousky nakrájených.) 300 ml bílého vína máslo mouka sladká šlehačka muškátový květ bílý pepř
Příloha: vařené brambory
Postup přípravy:Do vyššího hrnce vložíme pařáček, na dno hrnce nalijeme přiměřeně vody a do ní vložíme čerstvé bylinky.Necháme vodu provařit až páry voní po bylinkách a pak na pařáček (sítko) položíme porce ryby a necháme je vařit v páře asi 10 minut.Porce lososa dáme na talíře a jeho část polijeme krevetovou omáčkou a podáváme s brambory.
Příprava krevetové omáčky:Nejdříve připravíme jako základ bešamel tj. do rozehřátého másla pomalu přisypáváme mouku za stálého míchání (pozor hrudky!).Stále mícháme asi po dobu 20 minut za postupného přidávání kapalin : studeného mléky, vína a smetany. Dochutíme solí a pepřem bílým, muškátovým květem, nebo oříškem, vše ještě provaříme.Do omáčky přidáme krevetky (nebo jejich náhradu - prsty).Ještě horkou směs nalijeme do mixeru a rozmělníme na hustou omáčku, kterou přelijeme porce lososa na talíři.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME