Losos vařený v páře s křenovou omáčkou - Steamed Salmon with Horseradish Sauce
("Slimmers´Delights", Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 96, 4 porce)

Suroviny:
  • 225 g tj. dva malé steaky z lososa
  • 110 ml smetany "light"
  • 1 lžíce nastřihané pažitky nebo jarní cibulky
  • 1 1/2 lžičky kukuřičné mouky
  • 1/8 lžičky soli
  • 2 lžičky křenové omáčky
  • 1/2 lžičky citrónové šťávy
  • alfalfa klíčky (není nutné)
  • pomerančové klínky (není nutné)
    Příloha: brambory, pečivo

    Postup přípravy:
  • Do vyššího hrnce dáme vodu, vložíme na sporák.
  • Do hrnce vložíme stojánek s mřížkou a na mřížku položíme rybí steaky.
  • Hrnec zakryjeme poklicí a vaříme v páře 6 až 8 minut nebo déle; zkusíme test kdy je ryba uvařená.
    Mezitím si připravíme pažitkovo-křenovou omáčku.
  • Na malé pánvi smícháme smetanu, pažitku nebo cibulku, kukuřičnou mouku a sůl.
  • Vaříme za míchání a až se objeví ode dna bublinky mícháme ještě 2 minuty.
  • Pak teprve odstraníme z ohně, smícháme s křenovou omáčkou (bešamel s křenem) a citrónovou šťávou.
  • Rybí porce opatrně přemístíme na talíře a polijeme touto omáčkou.
    Instrukce pro přípravu pokrmu v mikrovlnné troubě:
  • Rybu položíme rybu na 20 x 20 x 5 cm nekovovou misku. Uzavřeme ji průchodným mikroténem. Troubu nařídíme na 100%-ní výkon a ponecháme působit 3,5 až 4 minuty, až je maso uvařeno (test). Také můžeme s výhodou použít trojdílnou polypropylenovou misku se středním perforovaným dílem (prodávaný pařáček do mikrovlnné trouby), který je k tomuto vaření v páře uzpůsobený.
  • V jiné malé nekovové misce smícháme mléko, pažitku, kukuřičnou mouku a sůl.
  • V této misce pak v mikrovlnné troubě uvaříme omáčku, nezakryté při 100 % výkonu asi 1,5 a 2,5 minuty.
  • Když je vrstva vyšší a kapalina bublá, tak ji každých 30 vteřin zamícháme.
  • Pak do této kapaliny zamícháme křenovou omáčku a citrónovou šťávu a dál pokračujeme tak jak je uvedeno výše při standardním postupu tj. všechno to sníme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]