Závin plněný rybím masem s ananasem
(Prima vařečka", TV Prima, listopad 2000, kuchař Martin Jiskra)

Suroviny:
  • rybí maso (losos, bílá ryba, treska aj.)
  • 50 ml citrónové šťávy
  • vajíčko
  • bílá veka
  • ananas z konzervy nebo čerstvý
  • cukr
  • bílé víno
  • čerstvá meduňka, nebo máta

    Postup přípravy:
  • Rybí maso nakrájíme na kostičky o stejné velikostí a na stejně velké kostky nakrájíme také ananas (nebo použijeme konzervovaný).
  • Ve velké míse smícháme cukr, trochu bílého vína s vekou nakrájenou na kostky.
  • Přidáme kousky ananasu, případně i jeho šťávu.
  • Směs můžeme ovonět meduňkou nebo mátou peprnou, případně i přidat kyselou smetanu.
  • Tuto náplň zabalíme do těsta a upečeme v troubě ale listové těsto autor nedoporučuje.
    »Když vedra zmírnila a suma se zaokrouhlovala, chladivý stín nebylo zapotřebí. Mexičan právě vynalezl novou rybí paštiku. Pěkný kousek kambaly - míšenec jí říká lenguado - anebo, když to není možné, skvrnité tresky se rozdělí na malé vykostěné kousky a ty, smíchané s kostičkami špeku, osolené, okořeněné pepřem, posypané zázvorem, kari kořením a sekanou zeleninou, se na pánvi pěkně opečou na oleji dohněda. S tím se peče i jeden oloupaný baklažán, pokrájená rajčata a červené feferony. Všechno se to promísí s kyselou smetanou, horčicí, trochou mouky, kapary, a s kolečky citrónu, opatrně se to svaří a zabalí do lístkového těsta. Jí se to horké a - que aproveche - dobrou chuť.

    (Jakob Flach, 1895-1982, švýcarský prozaik: "Minestra", Frankfurt am Main, 1981)
    Poznámka DDK:
    Martin Jiskra
    - je profesionální kuchař a hlavní šéfkuchař pražského "Corinthia Towers Hotel". Vařil v Japonsku, Rakousku, Kuwaitu a v některých dalších zemích. Své zkušenosti v oboru gastronomie zúročil také ve vydávání CD ROMŮ s recepty.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]