Rybí kuličky ze solené tresky - Bolinos de Bacalton - Portuguese Cod Cakes
("Dvě dámy při těle", TV Spektrum, 2001)

Suroviny:
  • treska, třeba i nasolená
  • máta
  • petrželka
  • víno
  • brambory
  • tři žloutky
  • sníh ze tří bílků
  • portské, nebo sherry či podobně sladké víno
  • barevný pepř, drcený

    Postup přípravy:
  • Máme nasolenou tresku, na začátku je solená treska vždy tvrdá jako dřevo, a tak se dá na 24 až 36 hodin do vody.
  • Ideální je když nám v kuchyni protéká potok, tak jak to mají v portugalských klášterech.:o)
  • Vodu tedy musíme stále vyměňovat, abychom odplavili sůl, nebo je dáme do mísy s vodou a pustíme na ně vodu, to nerady vidí vodárny ani naše peněženky.
  • Tresku máme vymáčenou a povařenou asi 20 minut až půl hodiny záleží na tloušťce ryby.
  • Teď ji rozdělíme na malé kousky, dá se to zvládnout i dvěma vidličkami, ale uděláme to stařičkým způsobem jak to dělají v Portugalsku.
  • To uděláme tak, že zabalíme ryby do utěrky a mneme je tak dlouho dokud se nerozpadnou na malé vločky, občas nás píchne do ruky nějaká tá kostička, ale je to lepší než si ji zapíchnout do krku.
  • Když to máme hotové, dáme rybu na pánev, přidáme najemno nakrájenou cibulku a rozmačkané brambory; ty by to měly spojit, bez nich by byla chuť jídla příliš intenzivní.
  • Přidáme petržel a mátu - máta je velmi dobrá.
  • Ještě přidáme tři vaječné žloutky, kapku portského vína, může to být i madeira, sherry, ale lepší je nějaké ze sladších druhů vína; ne příliš suché.
  • Teď přidáme drcený černý pepř a hodně tuhý sníh z bílků a zapracujeme ho do směsi, sníh způsobí, že to bude lehoučké a křupavé.
  • Ze směsi formujeme taková malá torpéda, přehazováním z dlaně do dlaně.
  • Nemusí to být kdoví jak hladké, protože po usmažení bude všechno krásně křupavé.
  • Rozpálíme hodně oleje a ještě před smažením se musíme se přesvědčit, že je olej opravdu rozpálený, jinak by nebyly kuličky křehké, ale blátivé.
  • Smažíme je tak dlouho až jsou celé zlatavé a křupavé, a nikdy jich nedáváme na pánev moc.
  • Smažíme je po částech a udržujeme olej na správné teplotě.
  • Tak a je to! Teď je máme pěkně zlaté a tak pokračujeme dál a dál až jsou všechny usmažené, pak je jěště dáme na chvilku do trouby.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]