Treska se smetanou, rajskými jablíčky a paprikami
(Anonym z novin: "Recepty pro mlsné jazýčky", 2 porce, 1975)

Suroviny:
  • 300 g tresky nebo jiné ryby (mořská štika)
  • 2 rajčata
  • 2 zelené papriky
  • 250 ml mléka
  • 1 sáček sépiové šťávy (nemusí být)
  • 100 g goudy nebo podobného tvrdého sýra (moravská cihla)
  • 3 lžíce oleje
  • 10 g másla
  • 3 lžíce smetany
  • 10 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce sekané petrželky, lžíce kerblíku
  • 2 stroužky česneku
    Příloha: sýrové lupínky, brambory opečené v troubě

    Postup přípravy:
  • Sýr nakrájíme na kostičky.
  • Rybu zalijeme mlékem a přivedeme k varu, v tomto okamžiku hned plamen stáhneme.
  • Pak rybu naběračkou vyjmeme a necháme ochladit.
  • V pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje, přidáme stroužky česneku, přidáme kousky ryby, zamícháme a chvíli orestujeme.
  • Osolíme opepříme, přilijeme smetanu s petrželkou a přisypeme nastrouhaný sýr.
  • Na mírném ohni necháme 5 minut zhoustnout.
  • Předehřejeme troubu na 150°C.
  • Papriky a rajčata naplníme připravenou rybí směsí, vložíme je do vymazané ohnivzdorné misky a polijeme drůbežím vývarem.
  • Přikryjeme mastnou fólií a zapékáme asi 15 minut při 120°C.
  • Pak papriky a rajčata opatrně vyjmeme a vložíme na teplý talíř.
  • Do vypečené šťávy můžeme, ale nemusíme přidat kořeněnou omáčku (např.sépiovou, rybí apod.) k pikantnímu ochucení celého pokrmu.
  • Na mírném ohni vmícháme oříšek másla a přidáme pár kapek citrónu, omáčku nalijeme na talíře s plněnými rajčaty a paprikami a ozdobíme zeleným kerblíkem a bazalkou.
  • Jako příloha jsou vhodné sýrové lupínky, ale zkusíme také kolečka brambor opečená v troubě s kmínem a solí.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]