Treska se smetanou, rajskými jablíčky a paprikami
(Anonym z novin: "Recepty pro mlsné jazýčky", 2 porce, 1975)
Suroviny:300 g tresky nebo jiné ryby (mořská štika)2 rajčata2 zelené papriky250 ml mléka1 sáček sépiové šťávy (nemusí být)100 g goudy nebo podobného tvrdého sýra (moravská cihla)3 lžíce oleje10 g másla3 lžíce smetany10 ml drůbežího vývaru1 lžíce citrónové šťávy1 lžíce sekané petrželky, lžíce kerblíku2 stroužky česneku
Příloha: sýrové lupínky, brambory opečené v troubě
Postup přípravy:Sýr nakrájíme na kostičky.Rybu zalijeme mlékem a přivedeme k varu, v tomto okamžiku hned plamen stáhneme.Pak rybu naběračkou vyjmeme a necháme ochladit.V pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje, přidáme stroužky česneku, přidáme kousky ryby, zamícháme a chvíli orestujeme.Osolíme opepříme, přilijeme smetanu s petrželkou a přisypeme nastrouhaný sýr.Na mírném ohni necháme 5 minut zhoustnout. Předehřejeme troubu na 150°C. Papriky a rajčata naplníme připravenou rybí směsí, vložíme je do vymazané ohnivzdorné misky a polijeme drůbežím vývarem.Přikryjeme mastnou fólií a zapékáme asi 15 minut při 120°C. Pak papriky a rajčata opatrně vyjmeme a vložíme na teplý talíř.Do vypečené šťávy můžeme, ale nemusíme přidat kořeněnou omáčku (např.sépiovou, rybí apod.) k pikantnímu ochucení celého pokrmu.Na mírném ohni vmícháme oříšek másla a přidáme pár kapek citrónu, omáčku nalijeme na talíře s plněnými rajčaty a paprikami a ozdobíme zeleným kerblíkem a bazalkou.Jako příloha jsou vhodné sýrové lupínky, ale zkusíme také kolečka brambor opečená v troubě s kmínem a solí.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME