"Fish and chips" - fritované rybí filety v pivním těstíčku s bramborovými hranolky
(Jamie Oliver: "Obraty šéfkuchaře", epizoda "Američané", seriál BBC2, zařazeno do DDK v červnu 2006, anglická kuchyně)
Fish and chips nebo fish 'n chips - je oblíbené jídlo tzv."do ruky", obsahující nerozlučnou dvojici - fritovanou rybu v těstíčku s nezbytnými stejně připravenými bramborovými hranolky. V anglických jídelnách je podávané tradičně zabalené do novin. Jamiemu přijdou na návštěvu kamarádi z Ameriky, které chce seznámit s několika starými viktoriánskými jídly. Jsou to tato jídla: hrášková kaše s mátou, pudink s rozinkami "Spotty Dick". A také nebudou chybět stále oblíbené "fish and chips". Jamie rybí filety bude obalovat v kyprém pivním těstíčku. Jako ryba se k tomu již od nepaměti nejlépe hodí laciná čerstvá treska. Jamie proto kupuje u svého známého prodavače ráno vylovenou tresku ve West Country. Nejlepší ryba musí mít čiré oči, musí vonět mořem a žábry musí mít krásně červené; nesmí být šedivé a špinavé. Ještě se staví na trhu a zde kupuje pár čerstvých vajec. Ty budou na to nejkřupavější pivní těstíčko. Doma může pak připravovat ty nejlepší fritované ryby s velkými domácími hranolky - "fish 'n chips". My to zkusíme s ním i když k moři to máme dál. Tak tomu bylo již za dávných časů, již ve staré dobré Anglii.
Suroviny:
  • 1,5 kg velkých moučnatých brambor, na hranolky asi 1 cm široké
  • olej na fritování
    Na těstíčko:
  • 1 šálek (250 ml) mouky
  • 1 šálek piva, které nám chutná (nebo mléko či směs vody a jogurtu)
  • špetka soli
  • 1 vejce, žloutek a bílek na tuhý sníh)
    Na rybí chipsy:
  • 8 filetů z tresky, případně z jiné ryby (rejnok, mořský ďas aj.)
    Příloha: Hrášková kaše s mátou a smažené bramborové hranolky

    Postup přípravy:
    Předsmažení bramborových hranolků:
  • Nejdříve předsmažíme skvělé velké silné domácí hranolky, to je dost důležité!
  • Potřebujeme velké moučnaté brambory, které ani je nemusíme loupat jen je podélně je nakrájíme na zhruba jednocentimetrové plátky - Francouzi je občas krájejí opravdu hodně tlusté.
  • Nejdříve je budeme blanšírovat, to je převzato z francouzštiny a znamená to „jen krátce tepelně upravit bez změny barvy“.
  • V našem případě je předsmažíme v oleji ve fritovacím hrnci, který pomocí regulátoru rozpálíme olej asi na 120 °C a hranolky smažíme při této teplotě asi 5 minut.
  • Pak je vyjmeme a vidíme, že barvu téměř nezměnily a jen malinko změkly ale teď zvýšíme teplotu na 180 °C.
  • Můžeme začít s opravdovým hlubokým smažením rybích filátek v těstíčku ("fishˇn chips") a dokončíme i dosmažení hranolků.
  • Samozřejmě ke smažení můžeme klidně použít i normální hlubokou pánev na smažení.
    Připravíme těstíčko na obalování ryby.

    Příprava těstíčka na obalování filetů
  • Do přiměřeně velké misky odměříme plnou čtvrtlitrovou skleničku mouky; můžeme použít i hrneček čtvrtlitráček, nebo skleničku, jak chceme.
  • Do mouky přidáme jednu sklenku jakéhokoliv piva, které nám chutná.; místo piva můžeme použít přirozeně vodu nebo mléko, nebo i směs vody a jogurtu.
  • S pivem to bude ale po usmažení vypadat moc pěkně, bude to nadýchané a chipsy pak příjemně voní po sladu.
  • Ještě přihodíme do těstíčka špetku soli a z čerstvého vejce oddělíme bílek a žloutek přidáme k těstu, které metličkou našleháme.
  • V jiné misce ušleháme tuhý bílek na špičky, pořádně šleháme, přidáme trochu soli, to pomáhá, aby byl sníh z bílku opravdu tuhý a hotový tuhý sníh z bílku přidáme zlehounka k těstíčku.
  • Všechen ten vzduch co je ve sněhu pak při pečení těstíčko nádherně nadlehčí a ono bude velmi křupavé.
  • (Toto těstíčko můžeme klidně použít i na přípravu "Tempury", tj. v těstíčku obalené a pak usmažené zeleniny, jako jsou např. nakrájenéch cukíny, papriky, cibule apod.
  • My teď budeme v těstíčku namáčet rybí kousky a fritovat v rozpáleném oleji.

    Fritování rybích chipsů a bramborových hranolků:
  • Vezmeme pěkné rybí filety, čerstvoučké a bez šupin, kůži na nich necháme, protože po usmažení je moc dobrá a křupavá a má to lepší chuť.
  • Rybí kousky ponoříme do těstíčka; teplotu na fritovacím hrnci máme nastavenou na 180°C.
  • Nejdříve tam vložíme do oleje předsmažené hranolky, asi na 3 až 4 minuty a pak je vylovíme.
  • Rybí filátka jsou tak tenká, že jim bude na usmažení stejná doba také stačit.
  • Opatrně vyndáváme rybí kousky z těstíčka, trochu vždy jimi zatřeseme, abychom oklepali přebytečné těstíčko a velice opatrně je ponoříme do rozpáleného oleje, aby nás nepostříkal.
  • Po čtyřech minutách jsou naše "fish and chips" hotové.
  • Když doma nemáme fritovací hrnec stačí normální pánev, do které nalijeme asi pěticentimetrovou vrstvu rostlinného nebo slunečnicového (doporučuji řepkového - DDK) oleje.
  • Před zahájením smažení do oleje vložíme kousek bramboru, protože tak šikovně zjistíme správnou teplotu oleje.
  • Když se brambor začne smažit, vyplave na povrch, pak jen stačí přidat bramborové hranolky, ryby (nebo zeleninu), po 4 minutách suroviny vyndáváme a necháme je okapat.
  • Když jsou správně připravené, je to velká dobrůtka, ale když se nepovedou, nedá se to jíst.
  • Pokud jsme připravili správné těstíčko i správné hranolky, nebude to ani příliš mastné, ale stejně to vše raději rozložíme na papírovou utěrku, aby se přebytečný tuk do ní vsákl.
  • Ještě přidáme špetku mořské soli a pak to bude krásně křupavé, no a podáváme s hráškovou kaší s mátou.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]