Kapr po třeboňsku
(Ze zápisníků Marušky Čermákové - Vejmolákové, Kralupy 1975, česká kuchyně)
Jihočeský kapr - má u nás bezmála osmisetletou tradici. Ryba je až do dnešních dnů v naší kuchyni velmi ceněna a připravujeme ji na mnoho způsobů. Mnohé tradiční úpravy se dosud uplatňují zejména při slavnostních příležitostech, nejčastěji při štědrovečerní večeři ("Vánoční kapr"). Zvláště je oblíbený smažený v trojobalu nebo těstíčku ("Smažený kapr") případně jen po jednoduchém obalení v mouce nebo ve směsi mouky s mletou paprikou ("Kapr po mlynářsku" nebo "Kapr po třeboňsku" - viz níže), případně s bylinkami (Kapr v rozmarýnové krustě). Kapr je také připravován vařený v černé sladkokyselé omáčce ("Kapr načerno), nebo zalitý do rosolu ("Kapr na modro v aspiku"), v různých polévkách ("Vánoční rybí polévka" nebo maďarská "Halášlé") aj. K pikantnosti pokrmů z ryb přispívá jejich ochucení citrónem, křenem, bílým vínem ("Podzimní kapr"), smetanou ("Kapr ve smetanové omáčce"), žampiony, česnekem, kmínem, sýrem, rajčaty, rajčatovou šťávou nebo kečupem ("Kapr po milánsku", "Kapr z tatranských hor")
Suroviny:
  • 1-1,5 kg kapra
  • česnek
  • sůl
  • směs mletých paprik (1:1 sladká a pálivá) a polohrubé mouky
    Příloha: bramborový salát

    Postup přípravy:
  • Kapra vykucháme, očistíme, marinujeme v mléce, osušíme, osolíme a nakrájíme na podkovy.
  • Porce potřeme česnekem rozetřeným se solí a obalíme ve směsi pálivé a sladké papriky s moukou a usmažíme v rozpáleném oleji.
    nahoru

    Kapr po mlynářsku
    (Oldřich Dufek: "Pokrmy všední i sváteční", str.128, Práce Praha, 1983, česká kuchyně)
    Suroviny:
  • 4 porce kapra
  • 4 lžíce hladké mouky
  • kmín
  • 5 lžíc oleje
  • 400 g másla
  • citrón
  • petrželka

    Postup přípravy:
  • Porce kapra osolíme, pomoučíme a okmínujeme, vložíme na rozehřátý olej a osmažíme po obou stranách dočervena.
  • Těsně před podáváním porce přelijeme rozehřátým máslem, pokapeme citrónem a posypeme rozsekanou petrželkou.

    nahoru

    Kapr na kmíně
    (Oldřich Dufek: "Pokrmy všední i sváteční", str.128, Práce Praha, 1983, česká kuchyně)
    Suroviny:
  • 4 porce kapra
  • 40 g oleje
  • 300 g hladké mouky
  • kmín
  • petrželka

    Postup přípravy:
  • Porce kapra osolíme a okmínujeme, vložíme je do rozehřátého oleje a osmažíme po obou stranách dozlatova.
  • Opečené porce vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vlažnou vodou.
  • Podle potřeby osolíme a vaříme až se houstnoucí šťáva odděluje od tuku.
  • Osmahnutého kapra touto šťávou na talíři přeléváme a sypeme nadrobno rozsekanou petrželkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]