Jihočeský kapr - má u nás bezmála osmisetletou tradici. Ryba je až do dnešních dnů v naší kuchyni velmi ceněna a připravujeme ji na mnoho způsobů. Mnohé tradiční úpravy se dosud uplatňují zejména při slavnostních příležitostech, nejčastěji při štědrovečerní večeři (
"Vánoční kapr"). Zvláště je oblíbený smažený v trojobalu nebo těstíčku (
"Smažený kapr") případně jen po jednoduchém obalení v mouce nebo ve směsi mouky s mletou paprikou (
"Kapr po mlynářsku" nebo
"Kapr po třeboňsku" - viz níže), případně s bylinkami (
Kapr v rozmarýnové krustě). Kapr je také připravován vařený v černé sladkokyselé omáčce (
"Kapr načerno), nebo zalitý do rosolu (
"Kapr na modro v aspiku"), v různých polévkách (
"Vánoční rybí polévka" nebo maďarská
"Halášlé") aj. K pikantnosti pokrmů z ryb přispívá jejich ochucení citrónem, křenem, bílým vínem (
"Podzimní kapr"), smetanou (
"Kapr ve smetanové omáčce"), žampiony, česnekem,
kmínem, sýrem, rajčaty, rajčatovou šťávou nebo kečupem (
"Kapr po milánsku",
"Kapr z tatranských hor")
Suroviny:1-1,5 kg kapračesneksůlsměs mletých paprik (1:1 sladká a pálivá) a polohrubé mouky
Příloha: bramborový salát
Postup přípravy:Kapra vykucháme, očistíme, marinujeme v mléce, osušíme, osolíme a nakrájíme na podkovy.Porce potřeme česnekem rozetřeným se solí a obalíme ve směsi pálivé a sladké papriky s moukou a usmažíme v rozpáleném oleji.
nahoru
Kapr po mlynářsku
(Oldřich Dufek: "Pokrmy všední i sváteční", str.128, Práce Praha, 1983, česká kuchyně)
Suroviny:4 porce kapra4 lžíce hladké moukykmín5 lžíc oleje400 g máslacitrónpetrželka
Postup přípravy:Porce kapra osolíme, pomoučíme a okmínujeme, vložíme na rozehřátý olej a osmažíme po obou stranách dočervena.Těsně před podáváním porce přelijeme rozehřátým máslem, pokapeme citrónem a posypeme rozsekanou petrželkou.
nahoru
Kapr na kmíně
(Oldřich Dufek: "Pokrmy všední i sváteční", str.128, Práce Praha, 1983, česká kuchyně)
Suroviny:4 porce kapra40 g oleje300 g hladké moukykmínpetrželka
Postup přípravy:Porce kapra osolíme a okmínujeme, vložíme je do rozehřátého oleje a osmažíme po obou stranách dozlatova.Opečené porce vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vlažnou vodou.Podle potřeby osolíme a vaříme až se houstnoucí šťáva odděluje od tuku.Osmahnutého kapra touto šťávou na talíři přeléváme a sypeme nadrobno rozsekanou petrželkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME