Floydovy skandinávské rybí hody
(Keith Floyd:"Floydův flám na fjordech, 6/7, TV Max1, srpen 2000)

Suroviny:
  • různé ryby: např. parma, okoun aj.,(nejlépe právě chycené ve švédských jezerech,:-))
  • citrónový pepř (tj. směs pepře, hořčičného semínka a citrónového aroma)
  • sůl a pepř
  • chilli
  • olej
    Na zeleninové lože:
  • bílý pórek, zelený pórek, mrkev
    Na přikrytí ryby:
  • černé čínské fazole, pálivé chilli papričky, česnek, zázvor a sezamový olej
    Na pastu z rajčat:
  • olej, cibulka, červená paprika, pokrájená rajčata, zázvor, česnek, pálivé chilli papričky, polévkovou lžící cukru vinný nebo ovocný ocet.sůl a pepř
    Na jogurtovou omáčku:
  • jogurt, nasekaná meduňka a nakrájená okurka
    Na citrusovou majonézu:
  • majonéza s kousky citrónu, limetky a pomerančů
    Příloha: zelenina a chléb aj.

    Postup přípravy:
    Příprava dušené ryby (např. parmy) na zelenině s pastou z rajčat:
  • Rybu připravujeme v pařáku nebo na alobalu v sítu na parou v zakrytém hrnci.
  • Na perforované dno hrnce naklademe zeleninové "lože" položením pórků a na pásky nakrájené mrkve.
  • Na toto zeleninové lože položíme očištěnou vykuchanou rybu, zbavenou šupin.
  • Rybu přikryjeme černými čínskými fazolemi, pálivými čínskými papričkami, česnekem a zázvorem a zakápneme několika kapkami sezamového oleje.
  • Pařáček zakryjeme a rybu v zelenině dusíme v páře a k rybě podáváme pastu z rajčat.
    Příprava pasty z rajčat:
  • Do hrnce nad velkým plamenem přidáme olej a do něho vložíme nakrájenou cibulku, červené papričky a zamícháme.
  • Po chvíli přidáme pokrájená rajčata (čerstvá nebo zavařená), jemně sekaný zázvor, česnek, pálivé chilli papričky, lžíci cukru, trochu octa a vše podusíme.
  • Nu a podáváme s dušenou rybou na zelenině.

    Příprava chilli ryby (např. okouna):
  • Rybí filety potřeme olejem a drcenými chilli papričkami, osolíme a opepříme.
  • Opečeme po obou stranách na grilu (planži, pánvi) téměř bez dalšího přídavku oleje.

    Příprava citrónových rybích filetů:
  • Rybí filety potřeme citrónovým pepřem, posypeme černým pepřem a solí a pečeme na planži nebo grilu.
  • Podáváme s citrusovou majonézou, kterou připravíme smícháním uvedených ingrediencí.

    Příprava marinované ryby (např. okouna):
  • Rybu ponoříme do marinády z koření "tandori".
  • Po několika hodinách marinádu setřeme a rybu pečeme na planži a podáváme s jogurtovou omáčkou, kterou připravíme smícháním v rozpise uvedených surovin.

    Poznámky DDK:
    Grilování ryb
    - rybu několikrát slabě nařízneme napříč těla na obou stranách. Potřeme citrónovou šťávou z citrónu, který při potírání pořádně vymačkáváme, a do povrchu ryby vtíráme, aby se dostalo dostatek voňavé šťávy do masa přes zmíněné řezy až pod povrch rybičky.
    Koprová marináda: - je vhodná pro mořské a některé ryby sladkovodní ryby (štika). Připravíme ji z rozmixované směsi bílého vína, olivového oleje, kopru a citrónové šťávy. Marinádu pak důkladně vtíráme rukou, do hřbetní i vnitřní části ryby. Při potírání vnitřní části si pomůžeme štětečkem nebo peroutkou. Pak rybu necháme několik hodin odležet, nakonec osolíme, opepříme a grilujeme po obou stranách asi 20 minut.
    Konec grilování poznáme - když se nám ryba již odlepuje od grilu. Síto grilu je nutno namazat nejdříve olejem a pak teprve položit na ně maso.
    Grilování ryb na zahradním grilu - je pohodlné použitím prodávaných drátěných nerezových přípravků, do kterých se ryba nebo i více porcí ryb uzavře. No pak se ryba v pohodě obrací a nerozpadne se. Jsou to ale vymoženosti!

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]