Ryba zapečená s brambory se smetanou
("Prima vařečka, TV Prima, 2000)
Suroviny:2 kg syrových brambor500 g uzené nebo obyčejné jakékoliv ryby2 cibule200 ml mléka250 ml smetany200 g sýru eidam1/2 hlavičky česnekusůl a bílý pepř
Postup přípravy:Do zapékací misky vložíme vrstvu nakrájených syrových brambor.Na brambory rozprostřeme rybu, česnek utřený se solí, nahrubo nakrájenou cibuli a ochutíme.Pak klademe další vrstvu brambor, zalijeme smetanou smíchanou s mlékem a pečeme v troubě při 190°C asi 25 minut přikryté alobalem.Odkryjeme, posypeme nastrouhaným sýrem, dopečeme až jsou brambory měkké a sýr se roztaví a zrůžoví.
Poznámky DDK:
Jde o vynikající lehké jídlo. K přípravě jsem použil snadno dostupnou mraženou mořskou štiku. Pro odstranění výrazného rybího pachu ji můžete naložit chvilku v mléce.Nedoporučuji dávat příliš hodně směsi smetany s mlékem. Záleží na velikosti pekáči, ale stačí vytvořit hladinu jen asi tak 2 cm od dna pekáče. Mléčná směs během začne vařit a zpění a mohla by natéci do vyhřáté trouby. Ten zápach je pak velmi nepříjemný pro sousedy zejména v paneláku.V případně nedostatku kapaliny je možno ji raději během přípravy malinko přidat. Odpařování většího množství kapaliny trvá navíc dlouho.
ZPĚT do kapitolyHOME