Kapr na modro v aspiku
("Prima vařečka, TV Prima, prosinec 2000)
Suroviny:1 kapr2 vepřové nožičkysůlkořenná zelenina: 1 petržel, 1 mrkev, 1/2 celeru1 cibule3 vejcekoprcitrónkoření: černý celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián ocetželatinacukr
Příloha: pečivo, chléb
Postup přípravy:Kapra naporcujeme (ale neodstraňujeme šlem z povrchu kůže !), dáme do pekáčku, přelijeme horkým octem, aby jeho kůže zmodrala.Vepřové nožičky rozvaříme zvlášť doměkka, scedíme a do vývaru přidáme koření a kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky.Vložíme kapra zmodralou stranou dolů a uvaříme do měkka asi během 15 minut.Pak rybu vyjmeme, rozložíme na mísu a ozdobíme dle libosti (např. měsíčkem citrónu, kuličkami pepře, rajčetem, kolečky vejce natvrdo aj.).Vývar scedíme, přidáme želatinu a rozšlehané bílky, které necháme asi 15 minut táhnout na mírném ohni (vodní lázeň), aby jsme vývar vyčistili a ochutíme.Vývar procedíme přes čistý plátěný ubrousek a pak naléváme na ozdobené porce kapra v míse, kde necháme ztuhnout v ledničce.Po ztuhnutí rosolu naporcujeme a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME