Vařený kapr "na černo"
("Prima vařečka, TV Prima, prosinec 2000)

Suroviny:
  • 1,5 kg živého kapra
  • sůl
  • 200 g kořenné zeleniny
  • 1 cibule
  • koření: 5 zrnek pepře, 3 nová koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu
  • citrónová kůra
  • 60 g másla
  • 2 lžíce octa
  • 40 g strouhaného chleba
  • 40 g perníku
  • 1 lžíce šípkové zavařeniny
  • 250 ml červeného vína nebo černého piva
  • 1 lžíce rybízové zavařeniny
  • lžička cukru
  • 30 g mandlí
  • 30 g rozinek
    Příloha: brambory na různý způsob, nebo chléb.

    Postup přípravy:
  • Upravujeme-li kapra načerno musíme při zabíjení zachytit jeho krev.
  • Rybu pak vypláchneme octem, který rovněž uschováme a kapra rozdělíme na díly a osolíme.
  • Na másle zpěníme zeleninu, cibuli, uvedená koření, přidáme krev (ale nemusíme-nahradí ji povidla), zalijeme vínem a přidáme ocet, kterým jsme rybu vyplachovali.
  • Příliš hustou omáčku zředíme vodou a vaříme 8 až 10 minut.
  • Potom vložíme do omáčky kapra a vaříme dalších 10 - 15 minut na mírném ohni.
  • Rybu vyjmeme, omáčku přecedíme, a přidáme do ní zavařeninu, nastrouhaný perník, strouhaný chléb, na nudličky pokrájené oloupané mandle, oprané rozinky a cukr upražený na karamel.
  • Omáčku okyselíme citrónovou šťávou a 5 minut ji povaříme, pak do omáčky vložíme kapra a necháme ještě prohřát.
  • Kapr na černo je nejchutnější, když se nechá uležet do druhého dne.
    »A krom proslavené polívky, které malíři taky říkali "štypendyjum" neboť stačila nasytit na celý den a zaplatit se za ni dalo kresbičkou, dělávali u Hastrmana rovněž kapra na černo, toť se ví, že s ořechy, mandlemi, rozinkami, štiku na modro nebo v rosolu, okouny na kmíně, candáta na rožni, sumce po mlynářsku, úhoře po staročesku na šalvěji, a rozumí se, že taky smažili mřenky (grundle), které se jedli s kostičkami a krásně chroustají v zubech.«

    (Jan Drda (1915-1970) český spisovatel a novinář: "Hastrmani", Praha 1973

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]