Štika dušená se sardeli
("Prima vařečka, TV Prima, prosinec 2000)
Recept na dušenou štiku na sardeli - můžeme použít i na úpravu jiných rybích filetů, např. z tresky, makrely, halibuta, ze sladkovodních ryb, pak na kapra, štiku a candáta. Úprava ryby před vařením spočívá ve vykuchání a odstranění šupin např. pohybem obráceného nože proti šupinám. Papírovým ubrouskem pak stáhneme všechen šlem, odřízneme hlavu a ocas a buď odřízneme od páteře filátka, které odkostíme, nebo tělo ryby nakrájíme na podkovičky, jako o Vánocích kapra.
Suroviny:
  • 1,5 kg štiky
  • sůl
  • 60 g másla
  • 1 citrón
  • 1 cibule
  • 2-3 sardelky (malé ryby)
  • zelená petrželka
  • 30 g hladké mouky
  • 250 ml kyselé smetany
  • 250 ml kyselé smetany
  • 250 ml rybí polévky
  • olivový olej
    Příloha: brambory

    Postup přípravy:
  • Vykuchanou štiku a zbavenou šupin (viz poznámka v úvodu) rozdělíme na podkovy, osolíme je a podusíme na másle.
  • Ze sardelek seřízneme filátka, tj. maso seřízneme od kůže, vykostíme a rozsekáme.
  • Najemno nakrájíme petrželku i cibulku.
  • Vše pak dáme na rozpuštěné máslo s trochou olivového oleje (snížíme tím náchylnost másla k přepalování) a necháme zpěnit.
  • Přidáme mouku, mírně ji zapražíme, zalijeme vodou a rozkvedlanou hustou smetanou, necháme povařit a omáčku procedíme na podušenou štiku.
    »Přece to nevzdáš, říkal si Václav vytrvale. Kuchtil slavnostní večeři. Štiku pana Václava. To se jde na Štědrý den k nejbližší řece, v případě Podmoklí k Dyji, tam se uloví štika nejlépe kolem sedmdesát centimetrů délky, zabije se, vykuchá a oškrabe, naporcuje na podkovičky o síle patnácti milimetrů a uloží se na patřičný čas do marinády, jejíž složení závisí na fantazii kuchaře. Posléze se naporcovaná ryba zprudka opeče na sádle dozlatova, tedy dvakrát po pěti minutách, na pánvi se nechá zesklovatět hrst cibule a hrstička slaniny, šťáva ze zahustí moukou hladkou a ochutí vývaem z hlavy, bramborové hranolky jsou již zlaté a rybí polévka připravena . . . Ulovit rybu dá moc práce, než aby nebylo trestné vzdáti se korunovace lovu omamnou chvílí u stolu.«

    (Jan Kostrhun, Podivín 1942, český prozaik a politik: "Svatba století", Praha 1984)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]