Krabí salát s kapary
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str.80, 1997, pro 4 osoby)

Suroviny:
  • 500 g krabích tyčinek (2 mražené sáčky "Krabí maso" o váze 250 g)
  • 1 vařené vejce
  • 2 lžíce kaparů
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička worcesteruChvátající krabi
  • 1/2 citrónu
  • mletý bílý pepř
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 1 lžička cukru moučky
  • 1 rajče
  • hlávkový salát
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • petrželová nať
    Příloha: hlávkový salát, zelenina

    Postup přípravy:
  • Krabí tyčinky necháme rozmrazit a pak je nakrájíme na silnější kolečka.
  • Kapary ocedíme z nálevu trochu vymačkáme.
  • V misce rozmícháme kečup se lžící dobrého rostlinného oleje, citrónovou šťávou, cukrem a worcesterem.
  • Ochutíme solí a pepřem a vyšleháme s jogurtem.
  • Do misky přidáme kapary a nakonec lehce promícháme s nakrájenými krabími tyčinkami.
  • Salát necháme asi půl hodiny uležet v chladnu.
  • Jedno tvrdší rajče spaříme ve vařící vodě, oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky.
  • Opereme větší listy hlávkového salátu, rozdělíme na malé talíře a nahoru upravíme kopeček krabího salátu, který ozdobíme čtvrtkami rajčete, kolečkem vařeného vejce a snítkou petrželky.

    Odkazy do DDK na obdobné předpisy z krabích tyčinek.
  • Pomazánka s krabími tyčinkami dle Petra Novotného. Podobná kombinace krabích tyčinek s celerem, tvarohem a kečupem.
  • "Pomazánka s krabích tyčinek" se šlehačkou, majonézou a okyselená citrónovou šťávou je již klasickou pomazánkou s oblibou využívanou jako základ různých jednohubek a obložených chlebíček při různých oslavách.
  • Salát z krabích prstů - ze stránek "Rady ptáky Loskutáka" je opět kombinací majonézy, citrónové šťávy a celeru.
    nahoru
    ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
    ZPĚT do "Ryby"
    HOME

    [CNW:Counter]