Krabí salát s kapary
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str.80, 1997, pro 4 osoby)
Suroviny: 500 g krabích tyčinek (2 mražené sáčky "Krabí maso" o váze 250 g)1 vařené vejce 2 lžíce kaparů 1 lžíce kečupu 1 lžička worcesteru
1/2 citrónumletý bílý pepř100 ml bílého jogurtu1 lžička cukru moučky1 rajčehlávkový salát sůl 1 lžíce oleje petrželová nať
Příloha: hlávkový salát, zelenina
Postup přípravy:Krabí tyčinky necháme rozmrazit a pak je nakrájíme na silnější kolečka.Kapary ocedíme z nálevu trochu vymačkáme.V misce rozmícháme kečup se lžící dobrého rostlinného oleje, citrónovou šťávou, cukrem a worcesterem.Ochutíme solí a pepřem a vyšleháme s jogurtem.Do misky přidáme kapary a nakonec lehce promícháme s nakrájenými krabími tyčinkami.Salát necháme asi půl hodiny uležet v chladnu.Jedno tvrdší rajče spaříme ve vařící vodě, oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky.Opereme větší listy hlávkového salátu, rozdělíme na malé talíře a nahoru upravíme kopeček krabího salátu, který ozdobíme čtvrtkami rajčete, kolečkem vařeného vejce a snítkou petrželky.
Odkazy do DDK na obdobné předpisy z krabích tyčinek.
Pomazánka s krabími tyčinkami dle Petra Novotného. Podobná kombinace krabích tyčinek s celerem, tvarohem a kečupem. "Pomazánka s krabích tyčinek" se šlehačkou, majonézou a okyselená citrónovou šťávou je již klasickou pomazánkou s oblibou využívanou jako základ různých jednohubek a obložených chlebíček při různých oslavách. Salát z krabích prstů - ze stránek "Rady ptáky Loskutáka" je opět kombinací majonézy, citrónové šťávy a celeru.
nahoru
ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
ZPĚT do "Ryby"HOME