Drožďová vaječná pomazánka
(Recepty v časopisu Apetit" připravila Kateřina Švejdová, říjen 2008)
Drožďová vaječná a škvarková pomazánka - je vhodná na jakýkoliv chléb, nejlépe na domácí čerstvě upečený. Jsou to pomazánky mého mládí i když jsem to nejprve z názvu nepostřehl. Drožďovou pomazánku jsem už tehdy znal, protože maminka tímto způsobem nastavovala tehdy nedostatková vejce a říkala, že dělá pro nás "vaječinku s kvasnicemi". Nejlepší však byla na chlebu, který moje babička za války zadělávala v "díži", jež trpělivě čekala na svůj okamžik, na konci dlouhé chodby zemědělské usedlosti v Malhostovicích. Když bylo zaděláno těsto, tak se několik chlebů vezlo koňským povozem, uloženo v ošatkách, do Tišnova k pekaři. Stejným způsobem ho můj strýc a kmotřenec Rudolf Bánovský druhý den přivezl . . . . Vidím jak babička na prvním chlebu už dělá křížek a davá každému z dychtivě čekajících vnuků krajíc čerstvě vonícího, bílého chleba namazaného sádlem, máslem, škvarkami v sádle nebo později myaminka i s vaječnou pomazánkou z droždí.
Suroviny asi pro 2-4 osoby:
  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule, nadrobno
  • 4 kostky droždí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 vejce
    Postup přípravy:
  • V pánvi na másle opečeme asi 3 minuty cibuli, až zesklovatí.
  • Na cibulku nasypeme rozdrobené droždí, osolíme a opepříme.
  • Mícháme tři minuty, až droždí začne vonět; musí se opravdu míchat, jinak se to připáli., výsledek má být trochu tužší.
  • Rozředíme trochou mléka a stejnoměrně rozmícháme.
  • Do směsi zašleháme vejce, osolíme (můžeme přidat trochu papriky, drceného kmínu, libečku a lisovaného česneku podle chuti a vůle) a za stálého míchání necháme vejce srazit.
  • Na správnou hustotu můžeme zahusti tpomazánku přídavkem strouhanky či nebo naopak zředit vývarem či jenom vodou.
  • Drožďová vaječná pomazánka je vhodná vlažná i studená na čerstvém chlebu např. k čaji s citrónem nebo šípkovému čaji.
    Další možné varianty:
  • Jestli chceme drožďovou pomazánku oživit přidáme nastrouhanou syrovou nebo dušenou zeleninu a to platí i obráceně.

    Příklad postupu:
  • Ve slané vodě uvaříme čistý, na růžičky rozebraný květák a odstavíme z ohně a scedíme.
  • Do pomazánkového drožďového základu (viz recept výše) zamícháme za tepla sýr, nejlépe tavený uzený nebo smetanový či jakkoliv plněný.
  • Zředíme mlékem, zamícháme celé vajíčko a znovu zavaříme.
  • Směs podle libosti ochutíme solí nebo jiným výrazným kořením a vmícháme uvařený rozebraný květák.
  • Podáváme s chlebem pro děti pomazánkou namazaný.
  • Vložíme-li do základu přiměřeně hořčice a tím získáme další variantu kvasnicové pomazánky.

    Škvarková pomazánka
    Suroviny asi pro 2-4 osoby:
  • 180 g vepřových škvarků
  • 2-3 nakládané okurky
  • 3 jarní cibulky
  • 2 lžičky plnotučného nebo dijónské hořčice
  • 2 vejce, uvařené natvrdo
  • sůl a čerstvě mletý pepř
    Postup přípravy:
  • Škvarky umeleme nahrubo nebo je najemno rozsekáme v kuchyňském robotu.
  • Okurku a vejce nasekáme nahrubo, bílou část cibulek nakrájíme nadrobno, zeleninovou nať na kolečka.
  • V míse škvarky promícháme se všemi přísadami, osolíme a opepříme podle chuti
  • Podáváme na čerstvém chlebu.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]