Drožďová vaječná pomazánka
(Recepty v časopisu Apetit" připravila Kateřina Švejdová, říjen 2008)Drožďová vaječná a škvarková pomazánka - je vhodná na jakýkoliv chléb, nejlépe na domácí čerstvě upečený. Jsou to pomazánky mého mládí i když jsem to nejprve z názvu nepostřehl. Drožďovou pomazánku jsem už tehdy znal, protože maminka tímto způsobem nastavovala tehdy nedostatková vejce a říkala, že dělá pro nás "vaječinku s kvasnicemi". Nejlepší však byla na chlebu, který moje babička za války zadělávala v "díži", jež trpělivě čekala na svůj okamžik, na konci dlouhé chodby zemědělské usedlosti v Malhostovicích. Když bylo zaděláno těsto, tak se několik chlebů vezlo koňským povozem, uloženo v ošatkách, do Tišnova k pekaři. Stejným způsobem ho můj strýc a kmotřenec Rudolf Bánovský druhý den přivezl . . . . Vidím jak babička na prvním chlebu už dělá křížek a davá každému z dychtivě čekajících vnuků krajíc čerstvě vonícího, bílého chleba namazaného sádlem, máslem, škvarkami v sádle nebo později myaminka i s vaječnou pomazánkou z droždí.
Suroviny asi pro 2-4 osoby:1 lžíce másla1 malá cibule, nadrobno4 kostky droždísůl a čerstvě mletý pepř2 vejce
Postup přípravy:V pánvi na másle opečeme asi 3 minuty cibuli, až zesklovatí.Na cibulku nasypeme rozdrobené droždí, osolíme a opepříme.Mícháme tři minuty, až droždí začne vonět; musí se opravdu míchat, jinak se to připáli., výsledek má být trochu tužší.Rozředíme trochou mléka a stejnoměrně rozmícháme.Do směsi zašleháme vejce, osolíme (můžeme přidat trochu papriky, drceného kmínu, libečku a lisovaného česneku podle chuti a vůle) a za stálého míchání necháme vejce srazit.Na správnou hustotu můžeme zahusti tpomazánku přídavkem strouhanky či nebo naopak zředit vývarem či jenom vodou.Drožďová vaječná pomazánka je vhodná vlažná i studená na čerstvém chlebu např. k čaji s citrónem nebo šípkovému čaji.
Další možné varianty:Jestli chceme drožďovou pomazánku oživit přidáme nastrouhanou syrovou nebo dušenou zeleninu a to platí i obráceně.
Příklad postupu:Ve slané vodě uvaříme čistý, na růžičky rozebraný květák a odstavíme z ohně a scedíme.Do pomazánkového drožďového základu (viz recept výše) zamícháme za tepla sýr, nejlépe tavený uzený nebo smetanový či jakkoliv plněný.Zředíme mlékem, zamícháme celé vajíčko a znovu zavaříme.Směs podle libosti ochutíme solí nebo jiným výrazným kořením a vmícháme uvařený rozebraný květák.Podáváme s chlebem pro děti pomazánkou namazaný.Vložíme-li do základu přiměřeně hořčice a tím získáme další variantu kvasnicové pomazánky.
Škvarková pomazánka
Suroviny asi pro 2-4 osoby:180 g vepřových škvarků2-3 nakládané okurky3 jarní cibulky2 lžičky plnotučného nebo dijónské hořčice2 vejce, uvařené natvrdosůl a čerstvě mletý pepř
Postup přípravy:Škvarky umeleme nahrubo nebo je najemno rozsekáme v kuchyňském robotu.Okurku a vejce nasekáme nahrubo, bílou část cibulek nakrájíme nadrobno, zeleninovou nať na kolečka.V míse škvarky promícháme se všemi přísadami, osolíme a opepříme podle chutiPodáváme na čerstvém chlebu.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME