Maďarská pivní pomazánka z ovčího sýra - Körözött juhtúró
( Maďarská kuchyně, zařazeno v lednu 2004)

Suroviny
  • 100 g ovčího sýra (brynza-DDK)
  • 100 g másla
  • 2 lžičky papriky
  • 2 lžičky hořčice
  • 2 lžíce piva
  • 1/2 lžičky drceného kmín
  • 1 svazeček nasekané pažitky nebo 1 lžíce nasekané cibulky na ozdobení.

    Postup přípravy:
  • Pomazánku připravujeme ze surovin (másla a sýra), které mají pokojovou teplotou, poněvadž všechny suroviny se nám lépe smíchají na hladkou pastu.
  • Pomazánku ozdobíme nasekanou pažitkou nebo cibulkou.
  • Podáváme ji obyčejně na topinkách, ale také ji můžeme použít k plnění paprik.
  • Přídavek piva způsobí, že je pomazánka krémová a také tím vylepšíme její chuť.
  • Tradičně je tato pomazánka připravována během pivního dýchánku u stolu, stejně jako se to děje v našich hospodách u např. tzv. "sokolském tataráku" a nebo v mnichovské pivnici při přípravě směsi z hermelínu "Obatza neboli Obazder-Gerupfer".
  • Pomazánka připomíná téměř recept této kapitoly "Česká pivní pomazánka z tvarohu". Doporučeným nápojem je samozřejmě jedině pivo.

    Poznámka DDK:
    Maďarský ovčí sýr
    - jsem zaměnil za stejném množství naší ovčí brynzy. Pomazánka byla po přídavku piva trochu tekutější, než jsem čekal, ale dobře držela např. na jednohubkách nakrájených z rohlíků. Nahoru na každou "chuťovku" jsem položil kolečko pórku a pak vypadaly moc pěkně. Jinak můžeme, pokud máme rádi, přidat i trochu pálivé papriky (chilli), ale cibulka nebo pórek tomu již dodá tu patřičně umírněnou pikantnost.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]