Švédská zapečená rajčata
(Libuše Vlachová: "Co chutná v Evropě, strana 279 a 296, Avicenum Praha, 1979, švédská kuchyně)

Rajčata plněná žampióny
Suroviny:
  • 8 tvrdší, větších rajčat
  • 250 g žampiónů
  • 60 g másla
  • 100 g slaniny
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 150 ml smetany
  • 2 lžíce strouhaného sýra
  • 1 lžíce strouhanky
  • pepř a sůl
    Postup přípravy:
  • Z opláchnutých rajčat seřízneme ostrým nožem vršky, dužinu vydlabeme lžičkou, vnitřky rajčat osolíme a opepříme.
  • Očištěné a na tenké plátky nakrájené žampiony osmažíme na roztavených kostičkách slaniny, zaprášíme moukou a ještě chvíli smažíme.
  • Zalijeme smetanou a dobře prohřejeme, přidáme jemně nasekanou dužinu rajčat, sůl a pepř.
  • Částečně prochladlou směsí naplníme rajčata, přiklopíme seříznutými vršky a pak vložíme do máslem vymaštěné zapékací misky.
  • Pokapeme máslem, posypeme strouhankou a upečeme v předehřáté (180 až 190°C) troubě.
  • Podáváme jako předkrm samotné nebo s bílým pečivem.

    Poznámka DDK:
    Vylepšenou variantu
    - jsem připravil během praktického zkoušení uvedeného receptu. Spočívala v tom, že jsem do osmažených žampiónu na moravském špeku (vše bylo velmi drobně nakrájeno na malinké kostičky), po přídavku mouky a opražení (jak je uvedeno), přidal trochu mléka a všechnu vyškrábnutou dužinu ze čtyř rajčat. Do této kapaliny jsem ihned přidal půlku bochánku sýra mozzarela, který se rychle a snadno roztavil. Vše jsem stále míchal. Kapalinu odvařil na přiměřenou viskozitu (trvalo to jenom pár minut). Pak jsem tuto zahuštěnou směs ještě teplou, pomocí lžíce, nacpal do rajčat, přikryl plátky sýra ze zbylé půlky a odříznutými "víčky" z rajčat. Pak položil rajčata na vymazanou zapékací misku, obložil polouvařenými čtvrtkami brambor, posypal strouhankou a pokapal olivovým olejem. Zapékal jsem tuto dobrotu při 200°C asi 30 minut a ke konci jsem na 5 minut zapnul střední žár horního grilu. Čekal jsem jenom, až se nahoře objeví hnědá kůrčička na bramborách. Pak to necháme chvilku schládnout a už všechny zavoláme. . . .! Podáváme s křupavou, blanšírovanou zeleninou (brokolice) a kdo si to může dovolit nandá si nahoru ještě tatarskou omáčku. No a z původního dezertu je chutná, lehká, švedsko-italsko-česká večeře.

    nahoru

    Podle dalšího, následujícího receptu švédské kuchyně můžeme upravit zapečená rajčata také s pórkem jako předkrm, přílohu k hlavnímu jídlu nebo také jako lehké hlavní jídlo. Jídlo jsem samozřejmě také odzkoušel a mohu ho všem labužníkům (a to nejen vegetariánům) opravdu doporučit - třeba jako lehkou a rychlou večeři. Je nenáročné na suroviny, přitom velmi chutné a jistě se k němu budete častěji vracet. Pokud chceme přece jen trošilinku zhřešit, můžeme mezi kousky pórku vložit malinké kostičky libové uzené vepřové krkovičky nebo šunky. Uděláme to aspoň ze začátku, aby nám to ti "naši mužský" taky ochutnali :o).

    Rajčata zapečená s pórkem
    Suroviny:
  • 400 g rajčat
  • 300 g očištěného pórku
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • pepř a sůl
    Postup přípravy:
  • Na špalíčky nakrájený pórek vložíme na rozehřáté máslo, osolíme, opepříme a dusíme téměř doměkka.
  • Měkký pórek přeložíme do máslem vymaštěného kastrolu, pokryjeme rajčaty nakrájenými na plátky a také ochutíme solí a pepřem.
  • Pak přelijeme mlékem s rozšlehanými vejci, hladkou moukou a solí.
  • Upečeme v hodně vyhřáté troubě (190 - 200°C) asi za 25 minut.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]