Pomazánka z uzené makrely
(Alena Johnsson-Čepková, UM - magazin zájmů a zálib, strana 62, Jaro 1989, švédská kuchyně)Oblíbená pomazánka z uzené makrely - nebo uzené tresky v české domácnosti je většinou připravována rozmačkáním masa jedné uzené ryby, ze které jsme odstranili všechny kostičky. Rozmělnění provádíme buď vidličkou nebo ručním mixerem s ocelovými noži. Tuto pastu smícháme s rostlinným máslem, mírně okyselíme necelou lžičkou citrónové šťávy a vmícháme asi 2 lžičky kapar naložených v octě. Případně ještě dochutíme solí a pepřem. Dobře umíchanou pomazánku uchováváme v uzavřeném kelímku v lednici. Neskladujeme dlouho (. . nijak moc dlouho nevydrží!) a podáváme namazanou na pečivu nebo chlebu či topince a posypanou drobně nasekanou pažitkou nebo tenkými kolečky zeleného pórku. Variant pomazánek na základě uzené makrely nebo tresky je hodně od domácnosti k domácnosti, například zde je švédský recept.
Suroviny
1 uzená makrela1 kysaná smetana nebo biokyspepřkopr nebo petrželka
Postup přípravy:Rybí maso vykostíme a rozmělníme vidličkou.Přidáme kysanou smetanu a šleháme vidličkou, až vznikne hustá hmota konzistence paštiky.Přidáme dvě hrsti kopru nebo petrželky a dáme na dvě hodiny do chladu.Podáváme s chlebem a máslem.
nahoru
Pomazánka z uzené ryby
(Z časopisu "Apetit", recept podle Stanislavy Moravcové ml., str. 25, srpen 2007)Pomazánka z uzené ryby - podle následujícího receptu může být připravena z jakékoliv uzené ryby, nejčastěji však snadno dostupné a oblíbené uzené makrely. Můžeme použít také ryby v plechovkách (např. tuňák, sardinky aj.). Je obdobná výše uvedeným rybím pomazánkám. Tato je díky cibulkám a křenu pikantní, na pracnost je také snadná a rychlá. Může být umíchána k pohoštění nenadálé návštěvy - pokud ovšem máme všechny suroviny nakoupené a doma. Křen můžeme použít čerstvý nebo i nakládaný. Solíme až po zamíchání všech surovin, neboť ryba sama o sobě může být dost slaná. Podáváme v misce (jako dip) s proužky křupavé syrové zeleniny, paprik, okurek nebo s řapíky celeru nebo na topinkách či dobrém chlebu.
Suroviny:
250 g masa z uzené makrely, rozdělené vidličkou na vločky a bez kostiček150 ml zakysané smetanysvazek drobných jarních cibulek, nasekaný najemno4 lžíce strouhaného křenu
Příloha:křupavá zeleninachipsy, chléb nebo topinky
Postup přípravy:V míse promícháme rybí maso se smetanou a cibulkami na hrubou pomazánku a vmícháme křen.Podáváme s proužky paprik, okurek nebo řapíky celeru, případně přineseme chipsy a nakrájíme chléb.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME