Pivní pomazánky

Pivní pomazánky - jsou oblíbené právě k pivu nebo na toasty k různě upraveným masům např. grilovaným, nebo restovaným. Zvyšují požitek při pití piva. Pro tyto příležitosti u všech uvedených pomazánek můžeme zvýšit jejich pikantnost podle vlastní chuti přídavkem malého množství chilli papriček bez semínek nebo jen jejich drcených semínek či pálivých chilli omáček (Tabasco a pod.) případně použít cayenský pepř místo pepře černého nebo bílého. Případně můžeme pomazánku až na talíři obložit pikantní zeleninou.
Pivní pomazánka s máslem a tvarohem
(Oldřich Dufek aj.: "Jak se u nás vaří", Sešity domácího hospodaření, svazek 102, str. 7, Práce Praha, 1980)
Suroviny:
  • 250 g tvarohu
  • 100 g másla
  • 1 cibulka
  • 2 sterilované feferonky
  • kmín
  • mletá paprika
  • 100 ml světlého piva
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Tvaroh dobře vymícháme s rozměklým máslem a pivem.
  • Přidáme drobně nasekanou cibulku a feferonky.
  • Pomazánku dochutíme tlučeným kmínem, solí a mletou paprikoua namažeme na topinky.

    Pivní pomazánka ze sýru a tvarohu
    (Recepty z časopisu "Zahrádkář" str. 41, březen 2004)
    Suroviny:
  • 1 cibule, nadrobno
  • 50 ml světlého piva
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 100 g romadúru
  • trochu mletého kmínu
  • nasekaná petrželka
  • sůl a pepř

  • Postup přípravy:
  • Drobně nakrájenou cibuli smícháme s měkkým tvarohem, světlým pivem, nadrono nakrájeným romadůrem.
  • Okmínujeme, ososíme a opepříme a pořádně rozetřeme vařečkou.
  • Na závěr zasypeme nasekanou petrželkou.
    nahoru

    Pivní lučinová pomazánka
    (Recepty z časopisu "Zahrádkář" str. 41, březen 2004)
    Suroviny:
  • 250 g lučiny
  • 50 g másla
  • 50 ml tmavého piva
  • worcesterská omáčka
  • 1 lžička hořčice nebo podle chuti
  • pepř a sůl

  • Postup přípravy:
    Lučinu ušleháme s máslem a s tamavým pivem do pěny. Pěnu ochutíme trochou hořčice, worcesterské omáčky, solí a pepřem.

    Pivní tuňáková pomazánka
    (Recepty z časopisu "Zahrádkář" str. 41, březen 2004)
    Suroviny:
  • 1 cibule, nadrobno
  • 50 ml světlého piva
  • 160 g tuňáka v olivovém oleji z konzervy
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička hořčice
  • sůl a pepř

  • Postup přípravy:Drobně nakrájenou cibuli promícháme s ostatními přísadami a necháme vychladit.
  • Vychlazenou směs - pomazánku mažeme na plátky pokrájeného pečiva nebo na topinky.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]