Couračka z Luk
(Zaslal do DDK Pavel Jan Svoboda, srpen 2010, Zlín, česká kuchyně)
Couračka z Luk - je zelná polévka, kterou mně poslal můj dlouholetý přítel Pavel Jan Svoboda ze Zlína. Tuto polévku, jak si vzpomněl, jim vařila jeho babička. Ona i celý jejich rod pochází z jihlavska, přesněji z Brtnice, která má velmi zajímavou historii. Pavel Svoboda se narodill v Lukách nad Jihlavou, proto použil i ten název pro tuto babiččinu krajovou polévku z Vysočiny, která je relativně laciná, dobrá a zvlášť zajímavá způsobem podávání.
Suroviny:
  • 500 g kyselého zelí
  • 100 ml smetany (i kyselá)
  • 1 smetanový tavený sýr
  • ½ masoxu (nebo vývar, ale použít lze i vodu)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce mouky
  • brambory
  • 4 vejce
  • máslo
  • sádlo
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl a pepř
  • kmín
    Postup přípravy:
  • Zelí pokrájíme, ale nemusíme, pak zachováme i důvod názvu „couračka“.
  • Je-li zelí moc kyselé pak je trochu propláchneme, ale ponecháme si lák na dochucení.
  • Dáme vařit do malého množství vody.
  • Zvlášť v 1,5 litru vody vyvaříme během asi 15 minut koření a rozpustíme masox, scedíme.
  • Přidáme předvařené zelí a pokračujeme ve vaření
  • Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme 2 lžíce hladké mouky a uděláme světlou jíšku, kterou přidáme k zelí a ještě 20 minut vaříme.
  • Nakonec přidáme smetanu, do které můžeme rozšlehat smetanový sýr (ten lze přidat i na drobno rozdrobený přímo do polévky a trochu více a intenzivně míchat)
  • Dochutíme solí a případně dokyselíme lákem.
  • Mezi tím uvaříme oloupané brambory, které osolíme a omastíme sádlem (může býti v něm i něco škvarků) a rozšťoucháme.
  • Teplé brambory dáme na zvláštní mísu, aby si každý do polévky mohl dát kolik chce.
  • Každý může dostat také jedno nebo i více ztracených, případně naměkko uvařených a oloupaných vajec.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]