Festivalové varianty česnekových polévek (23x)
(Ing. Miroslav Hrdý, tajemník MěÚ Buchlovice, zasláno do DDK při příležitostí IX. ročníku "Festivalu česneku na zámku Buchlovice, červenec 2010)
tajemník Miloslav Hrdý, organizátor festivaluČesnek - milovaný i odmítaný. Od doby, kdy je česnek pěstován a požíván (údajně již více než 5 tisíc let), dělí se lidstvo na dva nepřátelské tábory - na jeho fanoušky a nesmiřitelné protivníky. Fanoušci česneku u něj hodnotí za prvé jeho chuť a za druhé jeho schopnosti jídlo vylepšit a harmonizovat. Ne neprávem ho nazval řecký filosof Pythagoras „králem veškerého koření”. Jedna arabská legenda říká, že když satan po prvotním hříchu opouštěl ráj, měl v levé ruce česnek a v pravé ruce cibuli. Česnek je spojován s mnoha starými pověstmi - měl odhánět upíry, nechal vyskakovat okamžitě křečky ze země a zabraňoval předbíhání v závodech při olympiádách. Co nejvíce odpůrcům česneku vadí je jeho pronikavá vůně. Z těchto důvodů nesměl v Řecku navštívit Afroditin chrám nikdo, kdo jedl česnek. Co činit proti pachu česneku? Festival česneku na zámku Odjakživa se pokoušeli ohleduplní lidé česnekový pach zmírnit. Říman Plinius ve své nauce o přírodě doporučoval sklízet česnek při plném měsíčním svitu, tehdy má nejmenší pach. Ve Španělsku po česnekovém jídle pojídají několik kousků hřebíčků, jiným domácím prostředkem je sklenice mléka, jablko, čerstvá petrželka, med a co je nejpříjemnější - několik skleniček červeného vína. Pach nebo spíše vůně česneku se šíří až po jeho rozkrájení, kdy proběhne oxidace jeho sírových složek, např. česnek upečený ve slupce s masem je již slaďounký. A co se koření česnekem? Kdo může, koření všechna jídla. Jeho použití je spíše otázkou kolik než-li k čemu? Úsporně užitý dává mnohým jídlům „glanz”, aniž by byl sám cítit a jako pádné důkazy přináším použití jednoho či nemnoha stroužků česneku v polévkách, jimž dává teprve ON plnou chuť. Ať Vám všem chutná, ať si něco, z docela široké nabídky našich, ale i evropských česnekových polévek, "šak okoštujte" - vzkazuje pan Hrdý.
Česnečka z Dolního Němčí
(Terénní výzkum, červenec 1985, informátor František Ježek)
Na talíř dáme polévkovou lžíci domácího vepřového sádla, tři utřené stroužky česneku, přidáme sůl, pepř a zalijeme vařící vodou. K polévce jíme nakrájený chléb.

Česnečka z Kvačic
(Terénní výzkum, červenec 2002, informátorka Marie Ježková)
  • Brambory pokrájíme na kostičky, uvaříme v mírně osolené vodě.
  • Na talíř dáme polévkovou lžíci dobrého domácího sádla, dva utřené stroužky česneku, pepř, uvařené brambory a přelijeme horkou vodou z brambor.

    Česnečka z Nedakonic
    (Terénní výzkum, červenec 2002, informátorka Marie Obdržálková)
  • Na talíř dáme lžíci husího nebo vepřového sádla, přidáme několik utřených stroučků česneku, zalijeme vařící vodou.
  • Přikusujeme pokrájený starý chléb nebo chléb osmažený na pánvičce.

    Česnečka z Ostravy – Mariánských Hor
    (Terénní výzkum, červenec 2002, informátorka Bohuslava Slabá)
  • Na talíř dáme na kostičky pokrájený starý chleba, dva až tři rozetřené stroučky česneku, lžíci sádla.
  • Přelijeme horkou vodou, vodou z brambor nebo zeleninovým vývarem.

    Česnečka z Veverské Bítýšky
    (Terénní výzkum, červenec 2002, informátorka PhDr. Lenka Nováková
  • Ve vodě rozvaříme Masox a špetku Vegety, přidáme sádlo.
  • Utřený česnek přidáme do horkého, ale již nevařícího vývaru.
  • Dále rozklepneme vajíčko, ochutíme majoránkou a od jara do podzimu i pažitkou.

    Česnečka z Brna
    (Terénní výzkum, červenec 2002, informátorka PhDr. Jana Pospíšilová)
  • Na oleji nebo másle osmahneme kmín, přidáme vodu a na kostky nakrájené brambory a trochu Vegety a uvaříme.
  • Těsně před koncem varu vhodíme do polévky celé vajíčko a rozmícháme.
  • Po ukončení varu přidáme utřený česnek a majoránku.

    Česnečka z Liptovského Mikuláše
    (Terénní výzkum, červenec 2002, informátorka PhDr. Ĺudmila Dufková)
  • Nadrobno nakrájené brambory orestujeme na sádle, přidáme vodu, kmín a přivedeme k varu.
  • Před ukončením varu přidáme utřený česnek, zahustíme nastrouhaným sýrem a rozkvedlaným vajíčkem.

    Neortodoxní česnečka Jaromíra Nečase
    (Terénní výzkum, červenec 2002, informátor Jaromír Nečas)
  • Brambory uvaříme ve vodě s libečkem, přidáme feferonku, glutasol nebo Vegetu, ochutíme majoránkou nebo bazalkou, jako tuk použijeme výhradně máslo.
  • Samozřejmě, že tam patří i česnek, ten je třeba přidat až těsně před koncem vaření a odstavením z plotny.
  • Na úplný závěr lze přidat i nastrouhaný sýr nebo vaječný žloutek.

    Opiška
    Suroviny: 1,5 litru vody, 5 stroužků česneku, 3 hrsti kopřivových lístků, 2 hrsti libečku, sůl, máslo, olej na opečení
  • Vodu uvedeme do varu, odstavíme z ohně, přidáme sůl a máslo, utřený česnek a nadrobno nakrájené dobře umyté kopřivy a libeček.
  • Už nevaříme!
  • Přílohou jsou „škroupečky” neboli opečený chléb nakrájený na kostičky.

    Jemná česneková polévka
    (Kdo miluje česnek, bude milovat i tuto polévku) Suroviny: 1 litr masového vývaru, celá hlávka česneku – žádné stroužky, hrst „škroupečků” – opečeného chleba v kostičkách, 200g vařené šunky, balení plátkového sýra.
  • Masový vývar třeba i instantní, celou hlávku česneku oloupeme, protlačíme lisem a přidáme k vývaru.
  • Pokud je více jedlíků, vezmem na litr vývaru jednu palici česneku.
  • Do hlubokých talířů rozdělíme šunku, chlebobé škroupečky a na to položíme plátek sýra.
  • Horký česnekový vývar přelijeme na talíře a můžeme jíst.

    Česneková polévka s tvarůžkovými krutony
    Suroviny: 1 litr hovězího vývaru, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g brambor, 80 g olomouckých syrečků, 1 klobása nakrájená na kolečka, 6 velkých stroužků česneku, 2 lžíce sekané jarní cibulky, 2 lžíce sádla, 2 krajíce tmavého chleba z předchozího dne, sůl
  • Mrkev, celer i brambory oloupeme a nadrobno nakrájíme.
  • Česnek oloupeme a nasekáme na tenké plátky.
  • V hrnci rozehřejeme sádlo a zeleninu na něm opečeme, zalijeme ji vývarem, osolíme a uvaříme doměkka.
  • Chléb nakrájíme na kostky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe kousky tvarůžků.
  • Zapékáme v troubě při 180 °C asi 5 - 8 minut.
  • Klobásu opečeme dokřupava.
  • Polévku podáváme s krutónky, klobásou a cibulkou.

    Slezská česnečka
    Suroviny: 1,2 litru hovězího vývaru, 25 g česneku, 60 g sádla, 200 g šunkového salámu, 4 vejce, 160 - 200 g chleba, polévkové koření, kmín
  • Oloupaný a na kostičky nakrájený šunkový salám a na kostičky rozkrájený chléb orestujeme na sádle.
  • Zvlášť připravíme hovězí vývar, přidáme polévkové

    Protiupíří polévka pro 2 osoby
    Suroviny: 1 cibule, 1 polévková lžíce másla, 10 – 12 stroužků česneku loupaného, 500 ml zeleninového vývaru, 80 g bílého chleba, půl sklenice sladké smetany, sůl, mletý pepř, 2 čerstvé žloutky, pažitka na ozdobu
  • Cibuli pokrájíme a na másle necháme zesklovatět.
  • Česnekové stroužky rozpůlíme a přidáme.
  • Zalíjeme zeleninovým vývarem, 15 minut povaříme pod pokličkou.
  • Bílý chléb zbavíme kůrky, nakrájíme na kostky, přidáme do polévky a zavaříme.
  • Rozmícháme a přidáme smetanu a okořeníme.
  • Do každé porce přidáme vaječný žloutek a posypeme pažitkou.
  • A máme to – příprava trvá 10 minut a doba vaření není delší 15 minut.

    Nejlepší česneková polévka na světě
    Suroviny: 15 stroužků česneku, 1,4litru vody, 2 čajové lžičky soli, špetka pepře, 2 hřebíčky, 0,25 čajové lžičky šalvěje, 0,25 čajové lžičky tymiánu, 0,5 bobkového listu, 4 snítky petržele, 6 polévkových lžic oleje, 3 vaječné žloutky
  • Česnekové stroužky ponoříme do vařící vody, blanšírujeme asi 30 vteřin, potom je vyjmeme.
  • Společně s vodou, solí, pepřem, hřebíčkem, šalvějí, tymiánem a bobkovým listem, petrželkou a olejem vaříme na malém plameni asi 30 minut, osolíme a opepříme.
  • Žloutky vyklepneme do misky a metlou 1 minutu rozšleháme tak, že přidáváme ke žloutkům olej po kapkách a intenzivně šleháme, jako při přípravě majonézy.
  • Krátce před servírováním přidáme kapalné polévkové koření po kapkách a intenzivně šleháme.
  • Pomačkáme česnekové stroužky a přidáme je do hotové polévky na závěr.

    Aigo boulido – francouzská česneková polévka
    Suroviny: 2 litry vody, 16 – 48 stroužků česneku, 8 listů šalvěje, 5 polévkových lžic olivového oleje, 2 žloutky, 150 g sýra čerstvě nastrouhaného, sůl, bílý pepř z mlýnku, krajíčky bílého chleba čerstvě opečené.
  • Jakmile začne voda vařit za míchání přilijeme olivový olej ; za varu se vytvoří emulze.
  • Neloupané stroužky česneku dáme do vody a do ní lehce rozemneme šalvějové lístky.
  • Vše pak za silného varu 15 minut vaříme a pak přepasírujeme přes síto.
  • Česnekové stroužky vyloupeme a vrátíme zpět do vývaru, jsou-li starší ajiž zavadlé, protlačíme je také přes síto do polévky.
  • Vaječné žloutky vyklepneme do misky, po přilití horkého vývaru zašleháme a směs vrátíme do vývaru.
  • Za stálého míchání dřevěnou vařečkou dále udržujeme jen horké (nesmí kapalina vařit!)
  • Mezitím osmažíme krajíčky chleba na pánvi a nebo připravíme topinky v toustovači.
  • Krajíčky (pokrájené na kostky) posypeme strouhaným sýrem a přelijeme horkým vývarem.
  • Polévku jíme za horka, ale dokud je chléb příjemně křupkavý.
    Poznámky:
  • Při společném zahřívání emulguje olej ve vodě, tuk vytváří při míchání drobné kapičky, mícháním urychlíme proces emulgace.
  • V případě, že jsme použili starší česnek, je třeba klíčky odstranit.
  • Vaječné žloutky které zahušťují polévku, musí být dokonale promíchány a zahřáty.
  • Pozor! Polévka nesmí vařit, musí se jen za tepla intenzivně míchat, po přidání posledních surovin ji odstavíme z plotny.

    Česneková polévka a la Russe - Vpřed k polévce, ke svobodě!
    Text na internetu, odkud recept pochází, je zřejmě z období totalitního režimu (NDR), kdy docházelo k družebním stykům mezi obyvateli východního Německa a Sovětského svazu. Vzájemně si v něm vyslovují poklony a oslavují revoluci. Tento text není přeložen celý, neboť si dovedeme domyslet jeho obsah. Zde je uveden pouze recept na česnekovou polévku a la Russe.

    Suroviny: 15 stroužků česneku, 1400ml vody, 2 čajové lžičky soli, špetka pepře, 2 hřebíčky, 1/4 čajové lžičky šalvěje, 1/4 čajové lžičky tymiánu, 1/2 bobkového listu, 4 snítky petržele, 6 polévkových lžic oleje, 3 vaječné žloutky.
  • Typická česneková polévka začíná blanšírováním stroužků česneku, které vložíme na krátkou dobu do hrnce s vařící vodou.
  • Společně s vodou, solí, pepřem, hřebíčkem, šalvějí, tymiánem, bobkovým listem, petrželí a olejem vaříme česnekové stroužky na malém plameni asi 30 minut.
  • Pak vložíme do směsi vaječné žloutky a šleháme metlou po dobu 1 minuty.
  • Po kapkách přidáváme olej, při tom šleháme dále a ještě krátce před podáváním zase znovu polévku rozšleháme.
  • Přidáme něco čerstvého česneku nebo alespoň jeho šťávu.

    Chilská studená česneková polévka
    Suroviny: 4 stroužky česneku, pepř, sůl, 2 lžíce aromatického oleje (pálivý paprikový), 1 lžíce octa, 2 lžíce strouhaných mandlí nebo kokosu, menší meloun nebo mladá tykvička (ale i ananas, banán)
  • Česnek nastrouháme, rozetřeme s pepřem, solí, olejem, octem a mandlemi.
  • Meloun nebo tykev (ananas, banán) podusíme v trošce vody, vychladíme, smícháme s ostatními součástmi.
  • Podáváme s kousky ledu a ozdobíme květy tykve.

    Česneková polévka podle Bocuse
    Suroviny: 20 stroužků česneku, 2 litry zeleninového vývaru, 2 hřebíčky, malá snítka šalvěje, 25g soli, špetka pepře, 20 malých krajíčků bílého chleba parmazán, olivový olej
  • V kastrolu přivédeme zeleninový vývar s česnekem, hřebíčky k varu se šalvějí, solí a pepřem, povaříme asi 15 minut.
  • Chlebové krajíčky narovnáme na plech pěkně vedle sebe.
  • Na každý krajíček dáme špetku strouhaného sýra a několik kapek olivového oleje.
  • V horké troubě rychle zapečeme.
  • Krajíčky chleba uložíme do polévkových misek.
  • Polévku dochutíme, případně více okořeníme a vařící ji přelíjeme přes jemné sítka na chleba v talíři.

    Maďarská česneková polévka - Fokhagyma leves
    Toto jídlo je velmi vhodné, protože v okruhu 1000km od transylvánských Alp vyhnalo upíry, démony a prodavače vysavačů prachu, protože jeho hlavní součástí je česnek.

    Suroviny: 1,5 litru silného hovězího nebo slepičiho vývaru, 6 velkých stroužků česneku, (možno vzít až 23 stroužků malých nebo 12 velkých, ale vynechat česnek nesmíme), 1 vrchovatá polévková lžíce mouky, 3 polévkové lžíce oleje nebo 2 polévkové lžíce másla, 100ml mléka, 1 polévková lžíce octa, 1 čajová lžička cukru, 4 vajíčka, sůl
  • Z tuku a mouky uděláme jíšku, smícháme ji s vývarem a mlékem, trochu přisolíme, necháme povařit.
  • Potom přidáme česnek a minimálně 25 minut vaříme při střední teplotě.
  • Polévku okořeníme octem a cukrem a do vařící polévky přidáme opatrně rozklepnutá vejce tak, aby se neoddělil bílek od žloutku (viz ztracená vejce).
  • Po 7 minutách jsou vejce provařená, prosáknou vývarem, který podle potřeby ještě přisolíme nebo ještě jinak dochutíme.
  • Sražená ztracená vejce z polévky vylovíme a uložíme na talíře.
  • Polévku scedíme a přelijeme na vajíčka.
  • Kdo se toho nezalekne, může ještě přikusovat česnek nakrájený na plátky.
  • Vše chutná sladko-kysele vlivem cukru a octa a dopúřává si dobrého česnekového aroma a protože česnek v polévce je vařený, zmírňuje se jeho pronikavá vůně.

    Česneková polévka - Betty Jane´s
    Suroviny: 30 velkých čerstvých stroužků česneku nasekat, 200 ml kuřecího vývaru, 2 šálky vody, 2 plechovky fazolí (asi 420g), 1 čajová lžička soli, 1 čajová lžička pepře, 2 bobkové listy, 1 feferonka posekaná, 1 kelímek smetany, 12 krajíčků bílého chleba, parmezán
  • Olej zahřejeme ve větší pánvi na střední teplotu, přidáme česnek a osmažíme ho do měkka, až je zlatavý.
  • Kuřecí vývar, vodu, fazole, pepř, sůl, bobkové listy a feferonku povaříme asi 5 minut.
  • Vše rozmixujeme a přelíjeme znovu na pánev, vmícháme smetanu a polévku zahřejeme.
  • Polévku rozdělíme asi na 8 porcí do misek.
  • Osmažený chléb posypeme strouhaným parmezánem a necháme asi 3 minuty opéci (až je sýr dozlatova nebo až tvoří puchýřky).
  • Tousty servírujeme v polévce.

    Česneková polévka - Knoblauchsuppe
    Suroviny: 250 g hrachu, 5 stroužků česneku, 1 malá cibule, 750 ml kuřecího vývaru, 2 polévkové lžíce olivového oleje, petrželka, sůl, pepř, worchesterová omáčka
  • Cibuli a česnek najemno pokrájíme, obojí podusíme na oleji do sklovita, přilijeme vývar a povařime.
  • Přidáme hrách a 15 minut vaříme, dochutíme solí, pepřem a worchesterem.
  • Servírujeme posypané jemně pokrájenou petrželkou.

    Česneková polévka s modrými hrozny
    Suroviny: 7 stroužků česneku, 30g másla, 1 litr zeleninového vývaru, 2 polévkové lžíce suchého bílého vína, 3 krajíce celozrnného chleba, 150g Creme fraiche, 250g modré hrozny, 2 větvičky anýzu nebo bazalky, sůl a pepř.
  • Česnek oloupeme a nakrájíme na teňounké plátky nebo protlačíme lisem.
  • Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme stroužky česneku krátce podusímet a přelijeme vývarem.
  • Přidáme víno a polévku dochutíme solí a pepřem.
  • Povaříme asi 10 minut při střední teplotě.
  • Toustový chléb nakrájíme na malé kostky a společně s "creme fraiche" (hustá smetana) dáme do polévky a ještě jednou povaříme.
  • Potom vše v hrnci rozmixujeme a necháme na plotě.
  • Hrozny pokrájíme na půlky, zbavíme jadérek a krátce před podáváním vložíme do polévky.
  • Ozdobíme lístečky anýzu nebo bazalky.

    Česneková a také chlebová smetanová polévka
    Suroviny: 200ml smetany, 3 krajíce chleba nebo 2 patky, kostka masoxu, vejce, cibule a dosti česneku, Vegeta, zelená petrželová nať, pepř a sůl
  • Vodu uvedeme do varu, přidáme masox, oloupanou a rozkrojenou cibuli a plátky česneku a asi 10 minut povaříme.
  • Pak přidáme rozlámaný nebo pokrájený chléb, dvě lžíce Vegety speciál a dál vaříme asi 15 minut
  • Přilijeme smetanu, ve které jsme rozkvedlali vejce,
  • Vše povaříme a propasírujeme přes husté sítko.
  • Podle chuti opepříme, dosolíme a ještě přidáme rozetřený čerstvý česnek.
  • Na talíři ozdobíme polévku petrželkou.

    Česnečka s rybími nočky
    Přírodní léčitelé (a nejen oni) přisuzují česneku přímo zázračné účinky – od snížení krevního tlaku až po ucpaný nos. Na česnečku doslova přísahají všichni ti, kteří se po prohýřené noci chtějí dát do pořádku – zde je jedna z možností:

    Suroviny:1 cibule, kousek másla a hladká mouka na jíšku, 2 litry vývaru z masa nebo ze zeleniny, paličku česneku, 2 dcl bílého vína a 250ml sladké smetany. Na nočky budeme potřebovat 2 kousky rybího filé, 1 vejce, 3 lžíce smetany, sůl a pepř.
  • Cibulku usmažíme na másle a přidáme mouku a zalijeme vývarem.
  • Vaříme za občasného míchání asi 10 minut.
  • Nočky uděláme z rozdrceného rybího masa, vajíčka, smetany, soli a pepře.
  • Z hmoty takto vzniklé malou lžičkou vytvarujeme nočky, které zavaříme do polévky.
  • Nakonec přidáme víno, rozdrcený česnek a smetanu, necháme krátce dojít.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]