Mrkvová polévka s paprikou a zázvorem
(Ilona Smetanová: "Vydatné polévky, které nás postaví na nohy", MF Dnes, únor 2010)

Mrkvová polévka se zázvorem-foto zdrojSuroviny pro 8 osob:
  • 50 g másla
  • 2 menší cibule
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 1 kg mrkve
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 200 ml smetany
  • sůl a pepř podle chuti
  • zakysaná smetana
  • mletá paprika
  • petrželka nasekaná

    Postup přípravy:
  • Jemně nakrájenou cibuli zpěníme v hrnci na másle, přilijeme vývar, přidáme oškrábanou, na kolečka nakrájenou mrkev a nastrouhaný čerstvý zázvor.
  • Vaříme, dokud není mrkev měkká.
  • Polévku necháme asi na pět minut vychladnout.
  • Obsah hrnce promixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme.
  • Polévku znovu zahřejeme, osolíme, opepříme a dolijeme smetanou.
  • Pár lžic zakysané smetany smícháme s mletou paprikou a polévku ozdobíme až při servírování spirálou z paprikou ochucené zakysané smetany a petrželkou.

    Poznámka:
    - zbylý čerstvý zázvor, můžeme nasekat na špalíky a zamrazit a pak třeba použít na k dalšímu vaření nebo na zázvorový čaj podávaný s medem a citrónem.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]