Mrkvová polévka s paprikou a zázvorem
(Ilona Smetanová: "Vydatné polévky, které nás postaví na nohy", MF Dnes, únor 2010)
Suroviny pro 8 osob: 50 g másla 2 menší cibule1,5 litru zeleninového vývaru1 kg mrkve1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru200 ml smetany sůl a pepř podle chutizakysaná smetanamletá paprikapetrželka nasekaná
Postup přípravy:Jemně nakrájenou cibuli zpěníme v hrnci na másle, přilijeme vývar, přidáme oškrábanou, na kolečka nakrájenou mrkev a nastrouhaný čerstvý zázvor.Vaříme, dokud není mrkev měkká.Polévku necháme asi na pět minut vychladnout.Obsah hrnce promixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme.Polévku znovu zahřejeme, osolíme, opepříme a dolijeme smetanou.Pár lžic zakysané smetany smícháme s mletou paprikou a polévku ozdobíme až při servírování spirálou z paprikou ochucené zakysané smetany a petrželkou.
Poznámka:
- zbylý čerstvý zázvor, můžeme nasekat na špalíky a zamrazit a pak třeba použít na k dalšímu vaření nebo na zázvorový čaj podávaný s medem a citrónem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME