Ovarová polévka základní
(Pepa Bivoj: "Zabijačka v paneláku", z nedělní přílohy Mladé fronty, 1980)

Suroviny:
  • 1 kg různého vepřového masa (drobů) - hlava, kolena, bůček, plec, laloky, nožičky aj.
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • kroupy velké nebo brambory
  • majoránka

    Postup přípravy:
  • Směs vepřového masa vaříme 2 až 2,5 hodin do poloměkka.
  • Maso vyjmeme z hrnce a vývar použijeme jako polévku a maso využijeme na další zabíjačkové pochoutky.
  • Z povrchu polévky odbereme převážnou většinu sádla.
  • Můžeme také do polévky přidat vybrané kousky libového masa a nikdy nezapomeme na majoránku.
  • Předem uvařené kroupy (nebo brambory) rozdělíme na talířky, zalijeme čistým odmaštěným vývarem, dochutíme solí, pepřem, přidáme rozetřený česnek a případně ještě podle chuti majoránkou.
    Pan Sokoloff chce obědvat ve své oblíbené restauraci. Poručí si polévku. Číšník ji přinese a odchází.
    Pan Sokoloff ho přivolá zpět: "Číšníku, ochutnejte tu polévku!"
    Číšník je zaražen: "Pane Sokoloff, dvacet pět let obědváte v našem podniku . . ."
    Pan Sokoloff ho přeruší: "Číšníku, ochutnejte tu polévku!"
    Číšník je značně vyveden z konceptu: "Pane Sokoloff, stalo se vám za tu dobu někdy, že by něco nebylo v pořádku?"
    Pan Sokoloff ho opět vyzve: "Číšníku, ochutnejte tu polévku!"
    Číšník se vzdá: "Dobře, ať je po vašem, ochutnám Vaši polévku. . . Ale, kde je lžíce?"
    Pan Sokloff vítězně: "Aha!"

    (Neviditelný pes: "Chechavej tygr", březen 20011 )
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]