Jemná polévka z karotky
Fritz Faist:"Chutná vegetariánská kuchyně", Neografie Martin 1991, německá kuchyně)
Jemná polévka z karotky - má již vše podstatné ve svém názvu a ihned můžeme mít již v představě lákavou oranžovou barvu a na talíři plničkým zdravím. Karotka je ranná mrkev obecná a stala se naší nejcennější a nejdokonalejší potravinou. Nerjlépe poslouží postrouhaná, neboť je dodavatelem tolik potřebné vlákniny pro naše střeva - pomůže zejména tlustému střevu udržet se ve zdravému stavu. Syrová karotka obsahuje všechny vitaminy a prvky, které lidské tělo potřebuje (vitamin A), tepelným zpracováním naneštěstí její prospěšnost klesá - obsah karotenu. Mrkev obecně můžeme jíst nejlépe syrovou vcelku, jen tak po opláchnutí a oškrábání, nasekanou nebo nastrouhanou do salátů (nejlepší varianta), či tepelně upravenou v polévkách, omáčkách, vařenou, dušenou nebo pečenou jako přílohu k masitým pokrmům. V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí a pro českou kuchyň je nezastupitelná v trojici tzv. kořenné zeleniny např. v polévkách.
Jemná polévka z karotkySuroviny pro 4 osoby:
  • 600 g karotky případně v jiné variantě tykve
  • 3 lžíce másla nebo rostlinného oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • mořskou sůl, dle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • trochu cukru dle chuti
  • 1 svazek kerblíku
  • trochu sektu
  • 1/2 šálku smetany

    Postup přípravy:
  • Karotky oloupáme, nakrájíme na malé kousky a udusíme na másle nebo rostlinném tuku dosklovita.
  • Přilijeme zeleninový vývar, povaříme a rozmixujeme.
  • Směs dáme zpět do hrnce, znovu zahřejeme a ochutíme solí, pepřem a cukrem.
  • Jemně nakrájený kerblík vložíme do polévky a zjemníme ji trochou sektu.
  • Odstavíme z ohně a přilijeme smetanu.
  • Hotovou polévku přelijeme nejlépe do skleněných ohnivzdorných misek, abychom se mohli lépe kochat její nádhernou barvou a ihned podáváme.
  • Pokud použijeme místo karotky tykev, postupujeme obdobně.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]