Dánská polévka s knedlíčky a rozinkovou rýží
(Jon Bansen z episody: "Organic Dairyman-Part 1: A Family Tradition", tradiční dánská kuchyně)
Dánská polévka - tophoto druhu je tradiční velmi vydatná polévka složená ze čtyř hlavních složek: vývaru z hovězích hovězího masa a kostí, masových knedlíčků, nočků z odpalovaného těsta a případně ještě s rýží s rozinkami. Vývaru se vaří vždy větší množství do zásoby neboť jej lze dobře uskladnit do zásoby (v chladu, zazmrazený, zavařený ve sklenici s víčkem). Rýži s rozinakmi a masové knedličky a nočky z "odpalovaného těsta" si při podávání může dát každý do horkého vývaru podle libosti a hladu. S přípravou většího množství hovězího vývaru začneme již záhy ráno.
Dánská polévka s masovými knedlíčky, nočky a rýží s rozinkamiSuroviny pro 10-12 porcí:
Pro přípravu hovězího vývaru ("beef consomme"):
  • 600 g předního hovězího masa
  • 3 kovězí polévkové kosti
  • 12-16 šálků vody
  • 2 cibule, nasekané nahrubo
  • 450 g mrkve, nasekané nahrubo
  • 1 menší kořen celeru, nasekaný nahrubo
  • 1 lžíce petrželky, nasekané najemno.
  • sůl podle chuti.
    Pro přípravu masových knedlíčků:
  • 450 g nahrubo mletého hovězí nebo vepřového masa
  • ½ lžičky soli (nebo podle chuti)
  • ½ lžičky nového koření
  • ½ šálku drcených slaných sušenek ("soda cracers") nebo strouhanky
  • 1 vejce, mírně rozšlehané
  • 1 šálek nízkotučné smetany
    Suroviny pro přípravu nočků:
  • ½ šálku rozpuštěného másla
  • 1 šálek mouky
  • 1 šálek vařící vody
  • ½ lžičky soli (nebo podle chuti)
  • 3 vejce
    Pro přípravu rýže s rozinkami:
  • uvařená rýže v množství odpovídajícímu počtu strávníků
  • ½ - 1 šálku rozinek

    Postup přípravy:
    Příprava hovězího vývaru:
  • V přiměřeně velkém kastrolu osmahneme polévkové kosti dohněda a pak přidáme 12-16 šálku (šálek=250 ml) vody.
  • Vložíme také nasekanou cibuli, polovinu množství mrkve, všechen celer, petrželku, a ostatní zeleninu pokud si to přejeme a vše osolíme podle chuti.
  • Kapalinu uvedeme do varu a zeleninu s masem kostmi zvolna velmi vaříme až 12 hodin.
  • Vývar procedíme přes síto, získáme průzračné "consommé" (vývar) a přidáme najemno nasekanou čerstvou petrželku.
  • Půl hodiny před podáváním vývar vždy ohřejme a přidáme zbytek nasekané čerstvé mrkvičky.
    Příprava masových knedlíčků:
  • Smícháme všechny suroviny určené pro masové knedlíčky, necháme 30 minut odpočinout a tvarujeme je do malých oválků.
  • Oválky vhazujeme do vroucí vody a zde ponecháme 5 až 10 minut.
  • Po uvaření knedlíčky z vody vyjmeme, ponoříme je do studené vody. Můžeme je vložit do vývaru ihned nebo je a pak podávat zvlášť v misce na stole.
    Příprava nočků:
  • Do kastrolu na plotně nalijeme osolenou vodu a přidáme máslo.
  • Po rozpuštění másla intenzivně vmícháme mouku, na verlmi mírném plameni stále mícháme až se ve středu kastrolku dělá nelepivá těstovinová hrouda (postup jako při přípravě odpalovaného těsta)
  • Směs necháme 10-15 minut zchládnout, postupně přidáváme vejce, přičemž a každé pořádně do těsta vmícháme.
  • V hrnci uvedeme vodu do velmi mírného varu (voda je těsně pod bodem varu), aby se nočky po vhození do vody neslepily.
  • Těsto přidáváme do horké vody pomalu, po dvou pomocí lžíce v podbě malých nočků a to vždy s mírným časovým odstupem.
  • Vaříme asi 5-7 minut v závislosti na teplotě vody.
  • Po této době jeden knedlíček vyjmeme a překrojením ověříme, zda je již uvařen.
    Příprava rýže s rozinkami:
    Rýži uvaříme běžným postupem v množství odpovídajícímu počtu těšících se strávníků.
  • Rozinky vložíme do rýže asi až pět minut před jejím dovařením.(Pravověrní Dánové vkládají rozinky do rýže, ale pro někoho to nemusí být přednost a tak si vezme rýži samotnou a přidá si ji do polévky. Rýže není v polévce absolutně nutná, zvyšuje jen její rozmanitost a vydatnost.
    »...Když uslyšel, že trpaslík chce mluvit s vrchním kuchařem namítl: "Synku, chceš patrně mluvit se mnou s palácovým dozorcem; chceš být vévodovým osobním trpaslíkem, viď:? "Ne pane!" odpověděl Jakub. Jsem znamenitý kuchař, znám se v v přípravě všech možných vzácných vzácných jídel; doveďte mně k vrchímu kuchaři. Možná se mu mé umění hodí." Kdo chce kam, pomozme mu tam, mrňousi; ale mimochodem jsi sám proti sobě". Palácový dozorce ho vzal za ruku a zavedl do komnat vrchního kuchaře. Vrchní kuchař si ho prohlédl od hlavy až ka patě, hlasitě se rozesmál a zvolal: "Jakže ty kuchař? Myslíš, že naše sporáky jsou tak nízké, abys na ně byť jen dohlédl" smál se. Palácový dozorce a všichni sluhové, kteří byli v pokoji se smáli s ním. Ale Jakub se nedal vyvést z míry. "Uložte mi přípravit jakeékoliv vzácné jídlo, opatřte mi čeho je k tomu třeba, a já vám je před očima připravím tak, že nestačíte žasnout. "Budiž!" pravil vrchní kuchař, pročpak ne půjdem do kuchyně, ať je legrace" Byla to velká rozlehlá budova, nádherně zařízená; ve dvaceti sporácích stále hořel oheň; středem budovy protékala čirá voda, která sloužila také jako nádrž na ryby, v kredencích z mramoru a drahoceného ebenového dřeva byly srovnány zásoby a bylo v nich uskladněno vše, co lidé pro vzácnou a vybrabnou chuť ve všech zemích Frankistanu a Orientu vynalezli. Kuchynští sluhové všeho druhu pobíhali kolem a řinčeli a kutili něco s kotlíky a pánvemi, vidličkami a šlehači. Ale jakmile se objevil vrchní kuchař, všichni nehybně stanuli, a bylo jen slyšet praskot ohně a bublat potůček. "Co poroučí dneska pán k snídani?" zeptal se mistr kuchař starého muže, vrchního připravovače snídaní. "Ráčil poručit dánskou polévku a hamburgské červené knedlíčky, pane!" zněla odpověď. "Dobrá," pokračoval vrchní kuchařský mistr, "slyšels, co se pánovi uráčilo pojíst? Troufáš si ta složitá jídla připravit? Knedlíčky v žádném případě nesvedeš, jejich příprava je tajemství". "Nic lehčího, "namítl k všeobecnému údivu trpaslík. (Jakub, zakletý jako veverka, často tyto pokrmy dělal). "Nic lehčího! Jenom mi na polévku dejte tu a tu zeleninu, ty a ty bylinky, to a to koření, sádlo z divokého kance, kořínky a vejce; na knedlíčky ale, "dodal tišeji, aby to slyšel jen vrchní mistr kuchař a snídařkář, "na knedlíčky potřebuji čtvero druhu masa, trochu vína, kachní sádlo, zázvor a jisté koření, jemuž se říká jemnochuť." "No ne! U všech hromů! U kterého čaroděje ses to učil?" zvolal užaslý kuchař. "Vyjmenoval nachlup všechno, a o tom, že se do nich dává koření jemnochuť, jsme ani sami nevěděli. Jsi prostě kuchařský zázrak!" Uposlechli jeho rozkazu a všechno připravili na sporák; jenže se ukázalo, že na sporák trpaslík dosáhne sotva nosem. I srazili k sobě několik židlí, položili na ně mramorovou desku a vyzvali mrňavého zázračníka, aby zahájil svůj umělecký kousek. V širokém okruhu stáli kolem něho kuchaříci, kuchtíci, sluhové a různá čeleď, přihlíželi, žasli, jak hbitě a pohotově mu jde všechno od ruky, jak čistotně a pěkně si při všem vede. Jakmile měl vše připraveno, poručil, aby dali obě mísy na oheň a nechali pokrm vařit přesně tak dlouho, dokud on nezavolá; začal počítat jedna, dvě, tři atakdál, v okamžiku, kdy napočítal pět set, zavolal "Dost!" Kastroly odstavili a Jakub vybídl mistra kuchaře, aby pokrm ochutnal. Stolní kuchař si dal od jednoho kuchtíka podat zlatou lžíci, opláchl ji v potoku a podal vrchnímu kuchařskému mistru. Ten přistoupil se slavnostním výrazem ke sporáku, nabral z jednoho i druhého pokrmu, ochutnal, přivřel oči, spokojeně zamlaskal a potom řekl "Prima!" Při životě pana vévody, opravdu výtečné! "Jsi mistr všeho umění: Ano jemnochuť tomu dodává zvláštní, pikantní příchuť".«

    (Wilhem Hauff: "Pohádky", povídka Trpaslík Nos, str. 110-111, Klub čtenářů, Svoboda Praha 1985)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]