Polská polévka z červené řepy
(Z magazinu supermarketu "Albert", čís. 2, 2006, polská kuchyně
Červená řepa ("Beta vulgaris var. crassa") - je příbuzná cukrovce, mangoldu. Byla známa už ve starověku, pochází ze severního pobřeží Středozemního moře. Nejvíce se pěstuje ve východní Evropě a USA. Existují rozmanité typy - červené, s červenými a bílými kruhy, bílé a žluté. Nejkvalitnější jsou červené. Jsou i různé tvary - ploše kulovité, kulovité, válcovité.Červená řepa obsahuje menší množství kyseliny šťavelové. Z cukrů (má jich od 2 - 12%) je poměrně mnoho sacharózy. Obsahuje také mnoho pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek. Má vyšší obsah bílkovin (l - 3%) s cennými aminokyselinami prospívajícími metabolismu mozku. Betain působí protiskleroticky a chrání játra. Vitamínů nemá mnoho - asi 15 mg vitaminu C, málo karotenu, dále vitamin Bl, B2. Obsahuje však barviva (antokyany - červené) prospěšná proti vysokému tlaku krve, pro pevnost kapilár. Řepa je bohatá na draslík, hořčík, vysoký obsah železa, mědi (krvetvorba). Obsahuje spoustu mikroprvků - jód, mangan, zinek, dále fluor, kobalt, lithium, vanad a další. Ty ve svém komplexu podporují tvorbu inzulinu, zrakovou ostrost, ochranu před infarktem, tvorbu krve a metabolismus vůbec. Čerstvá šťáva z řepy (l/2 sklenice 3 x za den) se doporučuje při rakovinných onemocněních, chorobách jater, v rekonvalescenci apod. Za syrova můžeme řepu přidávat do zeleninových salátů, buď nakrájenou na tenké plátky, nebo nastrouhanou. Výtečný a navíc velmi zdravý je salát z řepy v kombinaci např. se zelím, křenem, ořechy, jablkem, vařeným bramborem a jogurtovou, či majonézovou zálivkou a podobně. Červenou řepu můžeme vařit, nebo péct. Vaříme ji nejlépe ve slupce, loupeme a krájíme až po uvaření a lehce zakápneme citrónem, aby příliš neztmavla. Vařená řepa se dá používat buď jako příloha k hlavním chodům, nebo také do salátů a samozřejmě do polévek, jako je německý "Eintopf" nebo výborný ruský boršč, mimochodem velice zdravá je "polská polévka", která je doslova injekcí energie pro naše tělo.
Suroviny:
  • 2-3 kusy červené řepy
  • hovězí kosti na vývar nebo vývar
  • 1 lžíce octa
  • šlehačka
  • hladká mouka
  • sůl a pepř
  • pažitka na ozdobení
    Pro podávání"
  • šťouchané brambory
  • vejce (1/2 na porci


  • Postup přípravy:
  • Červenou řepu oloupáme, nakrájíme na větší kusy a dáme vařit s kostmi nebo vývarem do hrnce.
  • Jakmile řepa změkne vyndáme ji spolu s kostmi.
  • Částečně vychladlou řepu nakrájíme na kostičky.
  • Do vývaru vrátíme zpět kostičky řepy, přidáme podle chuti ocet, sůl a pepř.
  • Do šlehačky dobře rozmícháme jednu lžíci hladké mouky a touto směsí polévku zahustíme.
  • Polévku podáváme spolu s trochou šťouchaných brambor, půlkami nebo čtvrtkami vejce natvrdo a ozdobenou petrželkou nebo pažitkou.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]