Polská polévka z červené řepy
(Z magazinu supermarketu "Albert", čís. 2, 2006, polská kuchyněČervená řepa ("Beta vulgaris var. crassa") - je příbuzná cukrovce, mangoldu. Byla známa už ve starověku, pochází ze severního pobřeží Středozemního moře. Nejvíce se pěstuje ve východní Evropě a USA. Existují rozmanité typy - červené, s červenými a bílými kruhy, bílé a žluté. Nejkvalitnější jsou červené. Jsou i různé tvary - ploše kulovité, kulovité, válcovité.Červená řepa obsahuje menší množství kyseliny šťavelové. Z cukrů (má jich od 2 - 12%) je poměrně mnoho sacharózy. Obsahuje také mnoho pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek. Má vyšší obsah bílkovin (l - 3%) s cennými aminokyselinami prospívajícími metabolismu mozku. Betain působí protiskleroticky a chrání játra. Vitamínů nemá mnoho - asi 15 mg vitaminu C, málo karotenu, dále vitamin Bl, B2. Obsahuje však barviva (antokyany - červené) prospěšná proti vysokému tlaku krve, pro pevnost kapilár. Řepa je bohatá na draslík, hořčík, vysoký obsah železa, mědi (krvetvorba). Obsahuje spoustu mikroprvků - jód, mangan, zinek, dále fluor, kobalt, lithium, vanad a další. Ty ve svém komplexu podporují tvorbu inzulinu, zrakovou ostrost, ochranu před infarktem, tvorbu krve a metabolismus vůbec. Čerstvá šťáva z řepy (l/2 sklenice 3 x za den) se doporučuje při rakovinných onemocněních, chorobách jater, v rekonvalescenci apod. Za syrova můžeme řepu přidávat do zeleninových salátů, buď nakrájenou na tenké plátky, nebo nastrouhanou. Výtečný a navíc velmi zdravý je salát z řepy v kombinaci např. se zelím, křenem, ořechy, jablkem, vařeným bramborem a jogurtovou, či majonézovou zálivkou a podobně. Červenou řepu můžeme vařit, nebo péct. Vaříme ji nejlépe ve slupce, loupeme a krájíme až po uvaření a lehce zakápneme citrónem, aby příliš neztmavla. Vařená řepa se dá používat buď jako příloha k hlavním chodům, nebo také do salátů a samozřejmě do polévek, jako je německý "Eintopf" nebo výborný ruský boršč, mimochodem velice zdravá je "polská polévka", která je doslova injekcí energie pro naše tělo.
Suroviny:2-3 kusy červené řepyhovězí kosti na vývar nebo vývar1 lžíce octašlehačkahladká moukasůl a pepřpažitka na ozdobení
Pro podávání"šťouchané bramboryvejce (1/2 na porci
Postup přípravy:Červenou řepu oloupáme, nakrájíme na větší kusy a dáme vařit s kostmi nebo vývarem do hrnce. Jakmile řepa změkne vyndáme ji spolu s kostmi. Částečně vychladlou řepu nakrájíme na kostičky.Do vývaru vrátíme zpět kostičky řepy, přidáme podle chuti ocet, sůl a pepř. Do šlehačky dobře rozmícháme jednu lžíci hladké mouky a touto směsí polévku zahustíme.Polévku podáváme spolu s trochou šťouchaných brambor, půlkami nebo čtvrtkami vejce natvrdo a ozdobenou petrželkou nebo pažitkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME