Bezinková polévka
(Z časopisu "Zahrádkář", září 2006)
Bez černý ("Sambucus nigra") - má květy i plody léčivé, ale dobře je můžeme využít i v kuchyni. Lidově se bezu čenému říká kobzinky, kozičky, nebo smradinky. Plody obsahují anthokyany, organické kyseliny, třísloviny, karotenoidy, provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C. Působí projímavě, zvyšují pocení a působí močopudně. V naší přírodě rostou ještě další dva druhy bezů. Bez červený ("Sambucus racemosa L."), z jehož plodů se místně připravují marmelády, a bez chebdi ("Sambucus ebulus L."). Tento je však jedovatý a tak na něho dáváme pozor! Z plodů bezu černého se připravuje také bezinkové víno, zavařeniny, povidla, šťáva či likéry, někdy se užívají i k dobarvování vína a jiných potravinářských výrobků, v minulosti se užívaly i k barvení látek. Květy se užívají k přípravě nápojů, lze je i pojídat smažené (tzv. kosmatice).
Suroviny:
  • 1 litr šťávy vylisované ze zralých bezinek
  • 1 jablko, jemně nastrouhané
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce škrobové moučky na zahuštění
  • skořice
  • několik kapek citrónové šťávy, podle chuti
  • 1 lžička tvarohu a sekané mandle při podávání


  • Postup přípravy:
  • Do vylisovaného jednoho litru šťávy ze zralých bezinek (1 litr) přidáme jemně nastrouhané jablko a cukr.
  • Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve sklence studené vody.
  • Okořeníme skořicí a vše povaříme.
  • Přidáme pár kapek citrónové šťávy (podle chuti) a podáváme.
  • Na talíři můžeme polévku přizdobit lžičkou tvarohu a sekanými mandlemi.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]