Čorba - balkánská kyselá polévka
(Recept z časdopisu "Pestrý svě"Praha, 2007, balkánská kuchyně)Čorba je balkánská hustá zeleninová polévka s masovými knedlíčky. Obecně představuje národní pokrm všech balkánských států a vlivem Turků (resp. Osmanské říše) pronikla i do oblastí Blízkého Východu. Je zde podávána pod různými názvy (např. shurpa, shurbo, schorba, shurba, shyurpe, shorpa, shurva). Tato vydatná kyaselá polévka se podobá spíše ragout. Používá se skopového masa, zeleniny, brambor, nikde nechybí rýže a cibule. Vzhledem k rozsáhlému územnímu rozšíření se připravuje v různých variantách ze surovin, které jsou v daném uzemí snadno dosažitelné a vyhovují náboženským tradicím. Srbové např. čorbu připravují i z jiného masa než skopového např. telecího, rybího čí drůbežího a pod. V Moldávii se např. používá k okyselení kvas a pod.
Suroviny pro 4 porce:250 g zeleniny do polévky (mrkev,celer, petržel, květák, paprika a brambory), na kostky180 g kysaného zelí1000 ml vody nebo vývarušťáva z kysaného zelí nebo citrónová šťáva na dochucení1 větší rajče, na kostičky
Na knedlíčky:30 g rýže1 malé vejce150 g mletého hovězího nebo vepřového masa1 lžíce hladké mouky3 lžíce zakysané smetany
Postup přípravy:Nakrájenou zeleninu, brambory, zelí sůl a pepř zalijeme vroucím vývarem a necháme uvařit.Když je zelenina téměř měkká přidáme kostičky rajčete a polévku ještě krátce povaříme. Nakonec ji dochutíme šťávou ze zelí nebo citrónovou šťávou.Rýži uvaříme zvlášť v osolené vodě. Mleté maso, uvařenou rýži, vejce, mouku a sůl promícháme.Z masové směsi vytvarujeme malé kuličky, které vhazujeme do vroucí osolené vody. Po 10 minutách je vyjmeme a vložíme do polévky.Při podávání ozdobíme na talíři smetanou a petrželkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME