Bulharská kopřivová polévka
(Joza Břízová: "Pochutnejte si na polévce", Sešity domácího hospodaření, sv.115, Nakladatelství práce, Praha 1982, bulharská kuchyně)
Suroviny:500 g mladých kopřiv500 ml vody100 g kořenové zeleniny na proužky (mrkev, celer, kořen petržele)50 g másla nebo oleje3 vejce1 jogurt bílý1-2 stroužky česnekusůl50g strouhaného tvrdého sýra na posypání na talíři
Postup přípravy:Kopřivy opláchneme a spaříme horkou vodou (tj. zbavíme žahavosti). Ocedíme a najemno nasekáme.Nudličky očištěné kořenné zeleniny osmahneme na másle nebo oleji, zalijeme vodou z kopřiv a také přidáme nasekané kopřivy.Mezitím rozkvedláme vejce s jogurtem a směs vmícháme do hotové polévky, kterou ještě dochutíme česnekem a solí.Podáváme na talíři posypané strouhaným sýrem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME