Doktorova bramboračka
(Získáno ze sbírky ing. Pavla Svobody, C.Sc. ze Zlína, 2003)
Doktorova bramborová polévka - bylas vybraná z obsáhlé sbírky specializované výhradně na bramborové polévky, kterou věnoval pro účely DDK můj přítel ing. Pavel Svoboda, dnes emeritní ředitel zkušebního a certifikačního gumárenského ústavu ve Zlíně. Recept našel v kuchařské knize Miroslava Majera vydané v roce 1999 "Agenturou VPK" pod názvem "Babiččiny polévky". Polévka je zajímavá kombinací brambor, uvařeného hrachu s kroupami.
Suroviny pro 6 osob:
  • 4 větší brambory
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), na kostky
  • 50 g hrachu, přes noc namočeného
  • 50 g krup
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • hladká mouka a sádlo na jíšku
  • kmín
  • libeček
  • majoránka


  • Postup přípravy:
  • Hrách namočíme den předem do vody.
  • Druhý den uvaříme do poloměkka, přidáme k němu propláchnuté kroupy a vše spolu dovaříme.
  • Brambory a zeleninu uvaříme zvlášť.
  • Na sádle zpěníme cibuli, přidáme mouku a připravíme růžovou jíšku.
  • Když jsou brambory již měkké přidáme k nim jíšku a také zvlášť uvařený hrách s kroupami.
  • Ochutíme utřeným česnekem, majoránkou a libečkem a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]