Kulajda (2 x)
(Juliana Fialová: "Česká kuchařka", str. 32, Merkur Praha, 1975, česká kuchyně)Kulajda - je tradiční krajová polévka, bílé až smetanově nažloutlé barvy. Má mírně nakyslou, koprovou vůni i chuť, je hustší konzistence s vložkou nakrájených brambor a vejcem v různých podobách, např. se zatřenými neboli ztracenými vejci, vejci natvrdo aj. V horských oblastech (Šumava, Českomoravská vysočina) jsou kromě hlavních surovin jako je tuk, hladká mouka, brambory, kmín, sůl, smetana a ocet dávany do polévky čerstvé či v zimě sušené houby, včetně jejich vývaru. Je to jednoduchá, poměrně oblíbená polévka, se kterou se často setkáváme v našich restauracích, kde představuje vyhledávanou krajovou specialitu. Koluje mezi kuchařkami v několika "zaručeně pravých" verzích. První je z Vysočiny a následuje ta ze Šumavy - rozdíly nejsou příliš velké. Odlišují se pouze typem smetany (šlehačka x kyselá smetana), přídavkem hub a u šumavské pak v podávání se zastřenými vejci. Ve Wikipedii si můžeme přečíst že: "Kulajda je typická jihočeská polévka, která se skládá z vody, smetany, koření, hub, vajíčka a brambor. Typická je pro svojí vysokou hustotu, bílou barvu a charakteristickou chuť. Základní surovinou polévky jsou houby, které jí propůjčují charakteristickou vůni. Pro přípravu kulajdy neexistuje jednotný recept, který by byl univerzální. Vyskytuje se mnoho variant, které se odlišují kořením a dalšími přísadami přidávanými do polévky. Občas se kulajda pro svoji sytost podává jako samostatný hlavní chod místo předkrmu."
Kulajda s houbami z Českomoravské vysočiny
Suroviny pro 4 osoby:3 větší brambory. oloupané, na kostičky3 čerstvé tvrdší houby (lišky, hříbky) nebo hrstka sušených, namočených a rozkrájených250 ml kyselé smetany1 lžíce mouky2 vejcesůlkopr
Postup přípravy:Rozkrájené brambory uvaříme v osolené vodě (asi 800 ml) s houbami doměkka.Pokud použijeme sušené houby tak je nejdříve opereme, namočíme (nejlépe přes noc), aby změkly a případně je ještě rozkrájíme nadrobno.Vodu z nich použijeme k zvýraznění chuti polévky.K měkkým bramborám přilijeme podle chuti a potřeby vodu ze sušených hřibků, přidáme smetanu se zakvedlanou moukou na zahuštění a povaříme.Nakonec přilijeme do polévky rozkvedlaná vejce a posypeme rozsekaným koprem.
nahoru
Šumavská kulajda se ztracenými vejci"
Suroviny pro 4 osoby:800 ml vody300 g brambor (3 až 4 větší brambory)30 g sušených hub (nejsou nutné)1 lžíce másla1 lžíce hladké mouky1 špetka kmínu250 ml kyselé smetanysůl podle chuti1 snítka kopru nebo 2 lžíce sterilovaného4 vejce 50 g másla
Postup přípravy:Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou a vymícháme.Přidáme brambory, houby (nejsou nutné), kmín, sůl, a polévku povaříme 20 až 30 minut až brambory změknou.Pak přidáme kopr, polévku necháme přejít varem a přidáme máslo na zjemnění chuti.Do každé porce na talíři přidáme ještě kyselou smetanu a vložíme jedno ztracené vejce.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME