Játrové knedlíčky - vložky do polévky
(Tereza Nosálková, příloha Léto denníku Dnes,srpen 2006, česká kuchyně)
Játrové knedlíčky - jsou v české kuchyni oblíbenou zavářkou, používanou hlavně do voňavého a silného hovězího vývaru. V této kombinaci vznikne slavnostní polévka pro jedinečné příležitosti (např. svatby apod). Hlavní surovina, tj. játra, musí být čerstvá. Prvním indikátorem při jejich nákupu je barva, musí být jasná a nikoliv šedivě mdlá. Játra před přípravou vždy omyjeme ve studené vodě. Knedlíčkům velmi prospěje, když do nich přidáme čerstvě nasekanou majoránku nebo petrželovou nať. Z játrové hmoty můžeme vytvořit i tzv. "játrovou rýži", když těstíčko dle následujícího receptu nastrouháme nahrubo a pak zavaříme ve vývaru; stačí kratší doba.
Suroviny:
  • 200 g hovězích nebo kuřecích jater
  • 2 stroužky česneku, utřené najemno
  • pepř a sůl, podle chuti
  • majoránka nebo pertrželka, nejlépe čerstvá
  • 100 g strouhanky
  • 1 vejce


  • Postup přípravy:
  • Játra utřeme nebo rozemeleme v mixéru či v ručním mlýnku nebo jen najemno nakrájíme.
  • Do vzniklé hmoty nasypeme koření, rozklepneme vajíčko a vše zahustíme strouhankou.
  • Vzniklou těstovitou hmotu rozkrájíme na kousky a navlhčenými dlaněmi z nich vyhladíme kuličky o průměru cca dva centimetry.
  • Knedlíčky pomalu a postupně přesuneme lžící do mírně vroucího hovězího vývaru, kde je necháme po dobu asi osmi minut (než je vyndáme raději ještě jeden knedlíček vylovíme a ochutnáme, zda není příliš tvrdý nebo rozvařený).
  • Čirý hovězí vývar s játrovými knedlíčky ozdobíme zelenou petrželkou a barevně doladíme vařenou mrkví.
  • Slavnostně podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]