Játrové knedlíčky - vložky do polévky
(Tereza Nosálková, příloha Léto denníku Dnes,srpen 2006, česká kuchyně)Játrové knedlíčky - jsou v české kuchyni oblíbenou zavářkou, používanou hlavně do voňavého a silného hovězího vývaru. V této kombinaci vznikne slavnostní polévka pro jedinečné příležitosti (např. svatby apod). Hlavní surovina, tj. játra, musí být čerstvá. Prvním indikátorem při jejich nákupu je barva, musí být jasná a nikoliv šedivě mdlá. Játra před přípravou vždy omyjeme ve studené vodě. Knedlíčkům velmi prospěje, když do nich přidáme čerstvě nasekanou majoránku nebo petrželovou nať. Z játrové hmoty můžeme vytvořit i tzv. "játrovou rýži", když těstíčko dle následujícího receptu nastrouháme nahrubo a pak zavaříme ve vývaru; stačí kratší doba.
Suroviny:200 g hovězích nebo kuřecích jater2 stroužky česneku, utřené najemnopepř a sůl, podle chutimajoránka nebo pertrželka, nejlépe čerstvá100 g strouhanky1 vejce
Postup přípravy:Játra utřeme nebo rozemeleme v mixéru či v ručním mlýnku nebo jen najemno nakrájíme.Do vzniklé hmoty nasypeme koření, rozklepneme vajíčko a vše zahustíme strouhankou.Vzniklou těstovitou hmotu rozkrájíme na kousky a navlhčenými dlaněmi z nich vyhladíme kuličky o průměru cca dva centimetry. Knedlíčky pomalu a postupně přesuneme lžící do mírně vroucího hovězího vývaru, kde je necháme po dobu asi osmi minut (než je vyndáme raději ještě jeden knedlíček vylovíme a ochutnáme, zda není příliš tvrdý nebo rozvařený).Čirý hovězí vývar s játrovými knedlíčky ozdobíme zelenou petrželkou a barevně doladíme vařenou mrkví.Slavnostně podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME