Toskánská fazolová polévka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 794, Columbus Praha, 2000, italská kuchyně)Toskánská polévka - je hustá krémová polévka připravená podle tradičního toskánského receptu. Použijeme-li syrové fazole, bude příprava i doba vaření delší. Toskánsko (italsky Toscana) je oblast ve střední Itálii, sousedící na jihu s Laziem, na východě s Umbrií a Marche na východě, Emilií-Romagnou a Ligurií na jihu a Tyrrhenským mořem na západě. Území má rozlohu 22 990 km2, 3,5 miliónu obyvatel v 10 provinciích. Hlavním městem je Florencie (Firenze). Italské Toskánsko je známé svým uměním, architekturou, příjemnými plážemi i zvlněným vnitrozemím, je kolébkou renesance a dala světu geniální umělce, jako byli Puccini, Michelangelo aj. Hlubokou poklonu si však zaslouží i její elegantní italská kuchyně. Z Toskánska pochází extra panenský olivový olej Bertolli (z Luccy), dále zajímavé jsou zdejší aromatické sýry a kořeněná slanina. Chianti je velmi slavné červené víno z provincie Florence, Siena a Grosseto. Najdeme zde vše co k Italii patří: čerstvé produkty moře, italskou zmrzlinu, ručně dělané těstoviny a spoustu jižního ovoce.
Suroviny:225 g syrových bílých fazolí, namočené přes noc nebo 800 g konzervovaných bílých fazolí1 lžíce olivového oleje2 rozetřené stroužky česneku1 rozdrcená zeleninová nebo kuřecí polévková kostka150 ml mléka2 lžíce čerstvé pokrájené natě oreganasůl a pepř
Postup přípravy:Syrové nabotnalé fazole necháme okapat. Přivedeme k varu vodu ve velkém hrnci, přidáme fazole a vaříme 10 minut.Přikryjeme pokličkou a vaříme dalších 30 minut, dokud fazole nezměknou.Fazole scedíme a necháme v cedníku, tekutinu uchováme.Při použití konzervovaných fazolí, je jen přecedíme a tekutinu rovněž uchováme.Ve velké pánvi na smažení rozehřejeme olej a 2-3 minuty smažíme česnek, aby začal hnědnout.Přidáme fazole a 400 ml uschované tekutiny, mícháme (pokud není tekutiny dostatek, přidáme ještě trochu).Do tekutiny přimícháme rozdrcenou polévkovou kostku.Směs uvedeme do varu a pak pánev odstavíme z ohně.Obsah postupně rozmixuje v mixeru na hladkou kaši, případně ji můžeme protlačit sítem nebo ručně na kaši rozmačkat.Osolíme a opepříme podle chuti a vmícháme mléko.Polévku vlijeme zpět do hrnce a prohřejeme, ale již neuvádíme do varu.Před podáváním posypeme pokrájenou natí oregana,
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME