Kaldounová polévka
(Joza Břízová: "Co se v Praze vařívalo", sešity domácího hospodaření, svazek 124, Práce Praha, 1984, česká kuchyně)
Kaldoun - byly nazývány za doby M. Rettigové drůbky z drůbeže, zvláště pak z husy. Kaldounová polévka neboli polévka z drůbežích drůbků, byla obvyklá v okolí Mělníka, odkud se jako slavnostní polévka rozšířila i do kuchyně pražských kuchařek a dále. Slavnostní byla tato polévka nejen proto, že byla lahodná a vydatná, ale hlavně proto, že vždy doprovázela pokrm z husy nebo kachny, a tito ptáci nebyli na jídelníčku zase tak moc často - obvykle ve sváteční a významné dny. Když jsem se v 60. letech m.s. přestěhoval z Moravy do Kralup a vzal si později za ženu místní rodačku, setkal jsem se s pravou kaldounovou polévkou poprvé. Moje kyjovská maminka na Moravě vařila také drůbeží polévku z drůbků, ale ta nebyla zasmažená jíškou. Byl to čistý lahodný vývar s kousky masa a nezbytnými játrovými knedlíčky. Dnes se dostanou koupit drůbky s všemožné drůbeže (krůty, slepice, kuřata) samostatně a tak nemusíme čekat až na onen kýžený slavnostní den. Co si budeme namlouvat, . . . z kachních a husích drůbků je stejně nejlepší.
Suroviny:
Na játrové knedlíčky:
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 100 g mletých nebo utřených drůbežích jater
  • sůl a pepř
  • 1-2 stroužky česneku, utřené
  • 100 g jemné strouhanky
    Na kaldoun:
  • 1 drůbeží drůbky - krk, křídýlka, očištěný žaludek a možná i kus hlavy, někdy i biskup (z husy, kachny, krůty nebo 2 kuřat)
  • 1,5 litru vody
  • sůl a pepř
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 80 g polévkové kořenné zeleniny (mrkev, petržel a celer)
  • špetka muškátového květu
  • 50 g tenkých nudliček nebo na tuku osmahnuté kostičky žemle (případné náhrady za játrové knedlíčky)

    Postup přípravy:
    Příprava knedlíčků:
    V misce utřeme máslo s vejcem a játry, osolíme, okořeníme a zahustíme strouhankou. Z těsta uděláme malé knedlíčky, které v polévce 10 minut povaříme.
    Příprava kaldounu:
  • Dobře očistěné drůbky zalijeme osolenou vodou a zvolna vaříme doměkka.
  • Z másla mouky připravíme zlatavou jíšku, kterou postupně rozšleháme s prochladlým procezeným vývarem z drůbků a chvíli vaříme.
  • Nakonec přidáme na nudličky nakrájenou kořennou zeleninu a vložíme do polévky na drobné kousky nakrájené obrané maso.
  • Povaříme jen krátce a zavaříme játrové knedlíčky (nebo nudličky) a okořeníme špetkou květu.
  • Místo nudliček můžeme také podávat v polévce nakrájenou a na tuku osmahnutou žemli.
    »I vešla hospodyně Lăzărela Grigy a týmiž pohyby pokorné služebnice postavila na hodovní sůl polévku drobovou, dobrou při kocovině. Abbé zažádal o recept. "Prvé ji okuste, pane abbé," pobízel jej se smíchem Alecu Ruset. Abbé de Marennne ochutnal a cítě, jak se mu věneček vlasů kol mnišské tonzury ježí, zavřel oči semkl čelisti a vyčkával, co se bude dít dál. Ta kyselá vroucí polévka mu vnitřní horkost vráz uhasila a v tu chvíli dostal chuť okusit ještě lžíci. Zpruboval potřetí, zapomenuv na předpis. Ruset mu jej však laskavě poskytl.. ." S takovým preparátem, pane de Marenne, nesetkáte se nikdež v civilizovaném světě. Maso z dobře vykrmené slípky se neuvře ve vodě, kterážto - jak zní průpověď našeho cechu - není hodna ničehož. Moldavané, lidé představiví, dodávají, že neniť dobrou ni k tomu lít ji do škorní. Voda na tento odvar ošálena a přetvořena jest kvasem z otrub pšeničných a prosných, k nímž přidá se třešňová haluz. A kdyžtě posazena na pícku do tepla, tu hospodyně, kteráž ten obřad vykonala, dle prastarého ritu se svárlivě oboří na kohos mladšího! Oboří se naň, ba jej i udeří. Pouze takto nabude kvas patřičné kyselosti. A míním, že při tom se též jakás zaklínadla pronášejí, ale těch znají toliko ženské . . . " De Marenne pochopoval, kterak se věci mají, a tvrdil, že sobě pevně vtiskne v paměť, co se mu povídá. V každém případě," obrátil se úžasle na Ruseta, "nečekalť jsem, že tato jícha bude se mi prvé zdáti tak zlou a pak tak dobrou. Takovouto lučbu my nepoznáme a receptu, doznám zahanbeně, jsem zapomenul, hned jak jste mi jej vyjevil. Zapamatoval jsem si toliko vádu a bití; a to zajisté nepostačí."«

    (Mihail Sadoveanu, 1880-1961, rumunský prozaik: "Znamení raka aneb za dob knížete Duky", Bukurešť 1975)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]