Revúcké gulky v polévce s kyselou smetanou
(Marie Úlehlová-Tilschová aj.:"Vaříme účelně a zdravě", SNZdL Praha, 1956, slovenská kuchyně)
Suroviny:
Na knedlíčky podle T. Vansové:1/2 kg mletého vepřového masa (i maso ze žebírek, kosti můžeme použít do vývaru)10 bramborů2 lžíce hladké mouky2 lžíce krupice nebo strouhané housky1 vejce nebo 2 žloutkysůl a pepřčesnek
Na polévku:1 cibulekostibobkový list200 ml kyselé smetany1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy:
Příprava knedlíčků:Syrové brambory ustrouháme a vodu z nich vytlačíme.Přidáme umleté maso, sůl, koření, vejce a zahustíme vše moukou i krupicí nebo strouhanou houskou. Ze směsi vytvoříme knedlíčky asi tak veliké jako děláme švestkové.
Příprava polévky:Mezitím vaříme kosti spolu s cibulí a bobkovým listem. V přecezeném vývaru zavaříme knedlíčky asi během 15 minut. a když jsou již uvařené, vyjmeme je. Nakonec do polévky přidáme kyselou smetanu s trochou rozkvedlané mouky, necháme přejít varem, aby polévka zhoustla. Polévku podáváme na talíři s vloženými knedlíčky.
ZPĚT do kapitolyHOME