Francouzská polévka s pistou - Soupe au pistou
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchařka", str. 128, Merkur Praha 1981, francouzská kuchyně)
Soupe au pistou - je provensálská zeleninová, velmi hustá polévka aromatickou pastou, připravenou z výtečných surovin, které patří mezi základní v provensálské kuchyni. Jsou to - česnek opěvovaný básníky jako "condiment divin" - božská přísada nebo "ami del l´homme" - přítel člověka, dále velmi kvalitní olivový olej a konečně "fines herbes" - jemné bylinky a "plantes aromatiques" - aromatické rostliny, které dodávají provensálské kuchyni onu nenapodobitelnou vůni. To všechno teď použijeme k přípravě voňavé aromatické pasty "pistou", kterou použijeme v následujícím receptu k ochucení zmíněné zeleninové polévky s fazolemi.
Suroviny pro 6 osob:Soupe au pistou
  • 2 litry osolené vody
  • 125 g fazolek
  • 3 velké brambory
  • 125 g bílých fazolí
  • 125 g tmavých fazolí
  • 2 tykvičky
  • 2-3 středně velké mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • snítka čerstvé bazalky
  • 4 velká rajčata, oloupaná, z toho 3 nadrobno nakrájená
  • půl sklenky olivového oleje
  • 50 g hrubých nudlí
  • 100-150 g strouhaného sýra, podává se zvlášť

    Postup přípravy:
    Příprava "pistou"
  • V hmoždíři nebo třecí misce utřeme česnek, zelené lístky bazalky a dužinu jednoho syrového rajčete.
  • Postupně k tomu přikapáváme olivový olej, aby vznikla kašička - "pistou".
    Příprava polévky:
  • Ve slané vodě vaříme asi 1,5 hodiny všechnu nahrubo pokrájenou zeleninu, včetně tří nadrobno nakrájených rajčat - čtvrté rajče jsme už použili na přípravu pistou.
  • Asi čtvrt hodiny před skončením vaření přidáme nudle.
  • Do vývaru vlijeme připravené "pistou" (viz výše) a nádobu stáhneme z ohně
  • . Polévka má mít hutnost téměř zeleninového pokrmu.
  • Podáváme ji v míse současně s miskou strouhaného tvrdého sýra.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]