Cizrnová polévka s rajčaty
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", Nakladatelství Columbus Praha, 2000, středomořská a severoafrická kuchyně)
Zeleninová polévka s cizrnou - a rajčaty je hustá, vydatná a proto může být i lahodným hlavním chodem. Podáváme ji s nastrouhaným parmazánem a chlebem sušeným na slunci. Cizrna je hojně používána v severoafrické kuchyni a nalezneme ji v kuchyních Španělska, Středního východu a Indie a už dorazila konečně i k nám do našich obchodů a je běžně k dostání. Má oříškovou příchuť pevnou konzistenci; výtečná je i konzervovaná. Pokud ji v konzervě neseženeme, musíme ji namočit, nejlépe přes noc jako luštěninu a pak uvařit, až je jako másličko.
Suroviny:2 lžíce olivového oleje2 pokrájené pórky2 na kostky pokrájené cukety2 stroužky rozetřeného česneku800 g čerstvých nebo konzervovaných rajčat1 lžíce rajčatového protlaku1 čerstvý bobkový list850 ml kuřecího vývaru400 g konzervované cizrny, scezené a okapané225 g čerstvých špenátových listů
Pro podávání:čerstvě nastrouhaný parmazán (nebo Gran Moravia)na kostičky nakrájený a na slunci usušený chlébsůl a pepř.
Postup přípravy: Ve velké pánvi (woku) rozehřejeme olej, přidáme pórky, cukety, a za občasného míchání osmahneme asi tak během 5 minut na silnějším plameni. Přidáme česnek, rajčata, rajčatový protlak, bobkový list, kuřecí vývar a uvařenou (nebo z konzervy) cizrnu. Uvedeme do varu a pak necháme 5 minut na mírném plameni povařit. Mezitím pokrájíme jemně listy špenátu (nebo listy čehokoliv podobně zeleného), přidáme do polévky a 2 minuty vaříme. Polévku osolíme a opepříme podle chuti a odstraníme bobkový list. Okamžitě podáváme s čerstvě nastrouhaným parmazánem a na slunci usušenými kostičkami chleba.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME