Cizrnová polévka s rajčaty
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", Nakladatelství Columbus Praha, 2000, středomořská a severoafrická kuchyně)
Zeleninová polévka s cizrnou - a rajčaty je hustá, vydatná a proto může být i lahodným hlavním chodem. Podáváme ji s nastrouhaným parmazánem a chlebem sušeným na slunci. Cizrna je hojně používána v severoafrické kuchyni a nalezneme ji v kuchyních Španělska, Středního východu a Indie a už dorazila konečně i k nám do našich obchodů a je běžně k dostání. Má oříškovou příchuť pevnou konzistenci; výtečná je i konzervovaná. Pokud ji v konzervě neseženeme, musíme ji namočit, nejlépe přes noc jako luštěninu a pak uvařit, až je jako másličko.
Suroviny:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 pokrájené pórky
  • 2 na kostky pokrájené cukety
  • 2 stroužky rozetřeného česneku
  • 800 g čerstvých nebo konzervovaných rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 čerstvý bobkový list
  • 850 ml kuřecího vývaru
  • 400 g konzervované cizrny, scezené a okapané
  • 225 g čerstvých špenátových listů
    Pro podávání:
  • čerstvě nastrouhaný parmazán (nebo Gran Moravia)
  • na kostičky nakrájený a na slunci usušený chléb
  • sůl a pepř.

    Postup přípravy:
  • Ve velké pánvi (woku) rozehřejeme olej, přidáme pórky, cukety, a za občasného míchání osmahneme asi tak během 5 minut na silnějším plameni.
  • Přidáme česnek, rajčata, rajčatový protlak, bobkový list, kuřecí vývar a uvařenou (nebo z konzervy) cizrnu.
  • Uvedeme do varu a pak necháme 5 minut na mírném plameni povařit. Mezitím pokrájíme jemně listy špenátu (nebo listy čehokoliv podobně zeleného), přidáme do polévky a 2 minuty vaříme.
  • Polévku osolíme a opepříme podle chuti a odstraníme bobkový list.
  • Okamžitě podáváme s čerstvě nastrouhaným parmazánem a na slunci usušenými kostičkami chleba.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]