Žampiónová krémová polévka
(Ze sbírky receptů Kamilky Čermákové z Brna, červenec 2003)

Suroviny:
  • 250 g žampionů, na plátky
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 kelimek smetany ke šlehání
  • 125 g taveného smetanového sýra
  • 1 svazek pažitky, nasekaný
  • mletý muškátový oříšek
  • sůl a pepř


  • Postup přípravy:
  • Na oleji osmahneme cibulku přidáme polovinu nachystaných žampionů a orestujeme, pak opepříme a osolíme.
  • Asi polovinu žampionů dáme stranou.
  • Do pánve přidáme mouku, zpěníme a přiliváme pomalu vývar rozmíchaný se smetanou a povaříme.
  • Vzniklou směs rozmixujeme, nejlépe ponorným mixérem.
  • Sejmeme z ohně a ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
  • Stranou odložené žampióny vložíme do vzniklého krému, prohřejeme.
  • Dochutíme kořením a solí a posypeme pažitkou.
    »Pomohla náhoda. Algert Michajlovič, který si po budíčku odskočil za keříčky, se vrátil s nádherným kozákem v ruce. Položil ho na velký kámen u ohniště. Sama o sobě ta houba neměla žádný ekonomický význam, ale přivedla mně na nápad, a když jsem se chvíli toulal po moréně porostlé lesem, nasbíral jsem nádherně tvrdé, zdravé kozáky. Pár holubinek, pár klouzků a čtyři velké pýchavky by s kozáky dokázaly vytvořit tu pravou chuť, která stojí za trochu práce. Zapojil jsem se do vaření. Sám jsem vybral a nakrájel houby. Brambory se našly. Cibule taky. Teď jen sehnat kyselou smetanu. Vzpomněl jsem si na čečenskou jurtu, kde jsme s Olgou pili ajran, a skutečně jsem tam sehnal dvoulitrovou bandasku čerstvé smetany, kterou jsem vchrstl všechnu do kotlíku, když už byla polívka hotová a misky rozebrány. Zářící Olga rozdávala nášupy do spousty ešusů, které se natahoval k její sběračce. Myslím, že kdyby se do kotlíku prostě nalila taková spousta kyselé smetany a podle chuti osolila, dala by se získaná brynda jíst a chválit. Novou chuť by získala i přidáním brambor a cibule, zkrátka, změnila by se ze šlichty v dobrou polévku. Já vyrostl právě na takových bramboračkách, kam se přidávalo mléko nebo smetana. U nás se jím říkalo obílená. Obílená polévka. A co teprve, když se obílená polévka zušlechtí čtyřmi druhy čerstvých hub . . . «

    (Vladimír Solouchin, 1924, ruský básník a prozaik: Překrásná hora Adygene", Praha 1980)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]