Valašká falešná jitrnicová polévka
(Jaroslav Štika: "Lidová strava na Valašsku", sbírka receptů str. 148, Vydavatelství Kneifl Praha, 1997)Polévky - měly v jídelníčku valašského lidu významné místo. Byly samostaným a jediným jídlem na snídaní a často i na oběd a na večeři. Proto se více cenily polévky husté a vydatné. Dělí se na polévky postní (např. kmínová, kmínová se zelnou vodou tzv. "žebračka" aj.), masité (uzená, zabíjačková aj.) a alkoholické (pivní a vinné)
Suroviny:1/2 hrnku čočky1/4 hrnku středních krupsádlo nebo slanina1,5 litru vodymajoránkačesneksůl a pepř
Postup přípravy:Kroupy namočíme přes noc a uvaříme ve vodě.Zvlášť uvaříme čočku a propasírujeme.Protlak smícháme s vařenými kroupami a necháme přejít varem.Osolíme, ochutíme pepřem a majoránkou a dochutíme česnekem.Omastíme sádlem nebo rozpuštěnou slaninou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME